La teta importa és un espai on les famílies amb lactants poden compartir dubtes i experiències sobre la maternitat. L’objectiu és crear un sentiment “de tribu” entre les veïnes del barri. El grup es reuneix cada dimarts a l’Ateneu la Bòbila, un equipament situat a la plaça de Sóller que, en breu, afrontarà unes obres. La intenció del grup de dones és continuar l’activitat en un altre espai provisional.

“És important saber que no estàs sola”

Durant les sessions, mares i nadons comparteixen un matí plegats. Entre bolquers, pits, biberons i xumets sorgeixen dubtes, preguntes i comentaris. “És molt important veure que no estàs sola, és un suport. La majoria dels pares s’incorporen a la feina abans que nosaltres, i moltes de les nostres mares encara no s’han jubilat  – comenta una de les mares del grup-  i probablement el que et passa a tu, també li està passant a una altra o altres”. D’aquesta manera, teixeixen una xarxa de suport. “És fer una mica de tribu al barri. Saps que un cop a la setmana surts de casa i trobaràs altres mares que després pots anar a fer un cafè”, afegeix Mireia Sandoval, una altra de les mares del grup.

El grups d’alletament constitueixen un espai segur on les mares poden intercanviar opinions, experiències, consells i cures, respectant sempre els processos col·lectius i individuals de cada mare. “A les reunions surten temes de porteig, de mocs, d’avortaments i dols, de mastitis, de com tornar a la feina i què fer amb la llet– explica María José Díaz, impulsora del grup La teta importa. Díaz és, a més, fisioterapeuta i osteòpata especialitzada en ginecologia i pediatria.

Grup d’alletament de barri

Les Dones Portenyes de l’Ateneu la Bòbila entenen la lactància i la criança des d’una visió comunitària i, per això, van decidir crear un grup de suport al barri i  proporcionar l’espai, les eines i el suport a les famílies i, en especial, a les mares. Fins ara, al barri no existien grups d’alletament matern. Els més propers eren el del CAP Meridiana i el grup Alba Lactància Materna de Sant Andreu. Per això, van decidir crear un grup a Porta. A més de reunir-se dues hores cada dimarts, tenen un grup de WhatsApp per compartir preguntes i dubtes durant la resta de la setmana.

Segona generació de les Portenyes

La teta importa és una de les activitats que acull el Grup de Dones de Porta, més conegut com les Portenyes. Aquest grup feia anys que existia al barri i que es dedicava a fer xarxa comunitària amb les dones del barri. L’envelliment de moltes de les dones va fer que el grup comencés a dissoldre’s l’any passat. Però una segona generació de dones més joves va decidir agafar el relleu i continuar fent “xarxa en femení”.

Les dones de Porta són una de les entitats que configuren l’Ateneu la Bòbila, un equipament que els cedeix cada dimarts un espai de trobada. En breu, però, aquesta activitat i la resta s’haurà de traslladar provisionalment per remodelar l’equipament. “Volem continuar l’activitat juntes, i mantenir els dimarts com a dia de trobada. Això ho tenim molt clar. Encara no sabem on anirem però continuarem fent xarxa”, comenta María José Díaz.