L’any 2012, la Filmoteca de Catalunya va abandonar la seu de l’avinguda de Sarrià i va començar una aventura nova al cor del Raval, a la plaça de Salvador Seguí. El trasllat a un edifici dissenyat específicament per a aquest equipament millorava les possibilitats de les sales de projecció, l’espai de la biblioteca o les instal·lacions polivalents per fer-hi actes de tot tipus. Una dècada més tard, i sota el lideratge d’Esteve Riambau, la Filmoteca celebra els 10 anys amb una programació marcada per noms clau del cinema internacional.

1. Amos Gitai


Gener

El mes de gener és per al cineasta Amos Gitai, un dels grans noms del setè art israelià. Excombatent de la guerra del Yom Kippur, Gitai ha reflexionat sobre temes tan punyents per la realitat de l’estat d’Israel com el militarisme de la seva societat, el conflicte amb Palestina o la memòria de l’Holocaust. Amos Gitai vindrà a la Filmoteca el 21 i el 22 de gener.

2. Mikio Naruse


Febrer

El mes de febrer, canviarem els paisatges d’Israel pels del Japó de la postguerra, l’escenari habitual del cineasta Mikio Naruse. Menys conegut, potser, que compatriotes seus com Akira Kurosawa o Yasujiro Ozu, el cinema de Naruse està caracteritzat pels seus personatges femenins, que no s’adapten a una societat masclista que les reduïa a un paper secundari. Subtil i elegant, però també pessimista, la mirada d’aquest director japonès és un testimoni fonamental de la seva època.

3. Pier Paolo Pasolini


Març

Veu crítica, insubornable fins a la mort, la figura de Pier Paolo Pasolini portagonitzarà el mes de març. Si sovint s’ha destacat la seva vessant com a activista polític i social, la Filmoteca se centrarà en aquesta ocasió en la relació del cineasta italià amb la televisió, un mitjà del que sovint abominava, però on també va realitzar alguns dels seus treballs més radicals i arriscats.

4. Jeremy Thomas


Abril

El cinema britànic, i també el mundial, no s’entendria sense el productor Jeremy Thomas, i per això la Filmoteca li dedicarà el mes d’abril. Al llarg d’una carrera de més de 40 anys, el seu nom ha estat darrere de títols de cineastes com Bernardo Bertolucci, David Cronenberg, Takashi Miike o Jim Jarmusch. La retrospectiva amb alguns dels seus millors treballs comptarà amb la seva presència, i serà una bona ocasió per conèixer la feina d’una figura de la producció cinematogràfica.

5. Alain Resnais


Maig

Inquiet, reflexiu, però també iconoclasta i alegre, el cinema d’Alain Resnais ocuparà el mes de maig, en una retrospectiva que rastrejarà la relació d’un dels noms més prolífics del setè art a França amb altres disciplines com la música, el teatre o el còmic.

6. Lola Salvador


Juny

Sense les paraules de la barcelonina Lola Salvador, el cinema espanyol dels anys 80 i 90 no es podria entendre igual. La tasca d’aquesta guionista emblemàtica, que ha escrit pel·lícules per a cineastes com Pilar Miró (‘El crimen de Cuenca’) o Jaime Chávarri ( ‘Las bicicletas son para el verano’) ocuparà el mes de juny, aprofitant la donació del seu llegat professional a la Filmoteca.

7. Agnès Jaoui


Setembre

I si el juliol i l’agost estaran dedicats, entre altres coses, als diversos horitzons del western, el setembre torna fort amb el cinema d’Agnès Jaoui. Actriu, guionista i directora, la seva habilitat per construir històries corals, que despullen amb sarcasme les misèries de la classe mitjana i alta, l’han convertit en una de les cineastes més interessants i temibles del país veí. Agnès Jaoui també vindrà a la Filmoteca a presentar la seva mirada sobre la burgesia i les seves contradiccions.

8. Manoel de Oliveira


Octubre

El portuguès Manoel de Oliveira era, potser, l’únic director que podia dir que va començar a treballar fent cinema mut i va acabar de rodar pel·lícules el 2014, quan tenia 105 anys. Però més enllà de la fita que suposava la seva longevitat, la llarga carrera de De Oliveira es va aturar entre els anys 40 i els anys 60 quan es va dedicar a la fotografia, una pràctica que va influir en els seus treballs cinematogràfics posteriors. La Filmoteca dedicarà el mes d’octubre a repassar la relació entre la imatge en moviment i l’estàtica en els treballs d’aquest cineasta incombustible.

9. Kira Muratova


Novembre

El mes de novembre tindrà dos protagonistes: la primera serà la directora, guionista i actriu ucraïnesa Kira Muratova. Tot i ser gairebé una desconeguda per al gran públic, Muratova és una de les cineastes més interessants de la Unió Soviètica i de la Ucraïna dels primers 2000, amb una carrera marcada per un humanisme de to marcadament pessimista, que exigia a l’espectador un esforç important per empatitzar amb personatges sempre al límit.

10. Franco Piavoli


Novembre

I si el cinema de Muratova us colpeja amb força l’estómac, l’italià Franco Piavoli, l’altre protagonista del novembre, us ajudarà a asserenar-vos. Estudiós de la relació de l’ésser humà amb l’entorn, els seus films ens conviden a reconnectar amb la natura i amb nosaltres mateixos a través de l’experiència del cinema.

11. El cinema dins del cinema


Desembre

I l’any del desè aniversari, la Filmoteca tancarà el mes de desembre amb una selecció de títols que reflexionen sobre el fet cinematogràfic, sobre com i perquè fem cinema. Aquesta és, també, una de les tasques que realitza la Filmoteca des de la seva seu, un puntal per al setè art a la plaça de Salvador Seguí.

Filmoteca