Ens citem amb Diego Ibáñez, líder i cantant de Carolina Durante, per parlar del disc ‘Cuatro chavales’ (Sonido Muchacho, 2022) i perquè ens descobreixi quin és el secret de l’èxit de la seva banda.

Carolina Durante “és el teu nou grup favorit, tot i que només tenen dues cançons, però es que són molt més que cançons: són himnes generacionals!”. S’han dit tantes cosses de la banda madrilenya des que el seu tema ‘Cayetano’ es va fer viral l’any 2018 que ara han volgut reunir un grapat d’afirmacions superlatives com aquesta i fer-ne cançó. Així ha sorgit ‘Tu nuevo grupo favorito’, el tema que obre l’àlbum. “És una burla al voltant de tota la narrativa que s’ha generat al nostre voltant”, comenta Diego Ibáñez.

Però en quin estil musical s’inclou el grup? Diego Ibáñez ens contesta: “Pels rockers som massa indies, pels indies som massa pop, pel pop som massa rock… què n’hem de fer? Tenim alguna cosa punk, sobretot en els directes, però si ens escolta un punk segur que m’envia a la merda”. “Som més punk que els Love of Lesbian? Doncs crec que sí”, remarca amb humor el cantant i compositor.

Som més punk que els Love of Lesbian? Doncs crec que sí
Diego Ibáñez, Carolina Durante

Diego Ibáñez, juntament amb Martín Vallhonrat (baix), Juan Pedrayes (bateria) i Mario del Valle (guitarra) van unir-se l’any 2017 per formar un grup de música. El nom escollit, Carolina Durante, era el d’una companya de classe del col·legi on va estudiar el cantant de la banda.

Aviat el quartet es va convertir en un referent del rock en castellà i la veu d’una generació jove, descontenta i cabrejada però que conserva les ganes de passar-ho bé i riure de tot i tothom. Una carrera breu però intensa: amb dos LP, ‘Carolina Durante por Carolina Durante’ (2019) i aquest ‘Cuatro Chavales’ que acaben de publicar; també tres EP i una vintena de senzills, i col·laboracions amb altres artistes com J de Los Planetas o Amaia.

“Si per alguna cosa serveix treure EP o senzills és per provar coses”, ens explica Ibáñez, tot i que els agrada molt més el format disc, “és on realment coneixes el grup o l’artista, on hi ha espai per a una setena cançó. El senzill és una cançó molt específica, és un èxit i no tot ha de ser-ho”.

El format disc és on realment coneixes el grup
Diego Ibáñez, Carolina Durante

Ironia, sarcasme i sentiment

Hi ha un secret per l’èxit d’aquests ‘Cuatro chavales’? El que fan s’ho prenen “molt seriosament, de veritat”, ens confessa en Diego, “no a nosaltres mateixos, però sí que ens ho prenem seriosament: no tot ha de ser diversió. Diguem que és com les dues cares de la moneda del grup. Jo crec que d’una banda tenim cançons amb un to més irònic i sarcàstic, com poden ser ‘Famoso en tres calles’ o ‘Urbanitas’ en aquest disc i unes altres amb més sentiment, diguem-ne que més viscerals, com ‘Yo soy el problema’ o ‘La planta que muere en la esquina’“.