El Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel ha dit adeu a la carpa que va instal·lar l’any 2005 a Nou Barris. Dimecres començarà a aixecar una carpa nova, més resistent als temporals, al fred i sense obstacles estructurals a dins. La nova carpa ha costat uns 327.000 euros, i més del 80 % ha estat finançada per l’Ajuntament de Barcelona. Feia temps que l’escola, que actualment ofereix dos cicles formatius en circ, reclamava la necessitat urgent de renovar les instal·lacions.

Una carpa més resistent

Una de les diferències més importants de la carpa nova és el que els artistes de circ anomenen la rodada, que són com les parets de la instal·lació. “A banda de la qualitat de la lona, que és millor, guanyem molt perquè la rodada no serà de lona, estarà feta amb panells sandvitx molt més resistents“, comenta la Tere Celis, coordinadora del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel. Aquest material, a més, aïllarà millor la temperatura i el soroll. “Serà una carpa que aguantarà millor les tempestes“, afegeix Celis.

Per instal·lar la carpa nova s’aprofitarà el terra existent i la instal·lació elèctrica. Tot i que les dimensions de la nova carpa són molt similars a la vella, l’escola guanyarà espai per fer formació en circ. “No guanyarem en amplitud ni en altura, però s’eliminaran tots els ferros de dins i la pista quedarà tota lliure“, comenta Celis. També la cúpula serà més gran per dins. Tot plegat, farà que alumnes i professors disposin de molt més espai per assajar les tècniques del circ.

La carpa nova va arribar dilluns en tràiler i començarà a instal·lar-se dimecres

Per a l’escola era important disposar d’un espai renovat. Des del 1999 el centre es dedica a la formació d’artistes en circ. Ofereix formació professional de grau mitjà des del 2015 i de grau superior des del 2017, així com diversos tallers i cursos. “Entre alumnes i professors tenim una mitjana de 80 persones al dia fent circ aquí dins, i necessitem un bon espai per fer-ho”.

La tercera carpa de circ de la Rogelio Rivel

L’escola ha estat des dels inicis en una carpa, ja que a l’espai on s’emplaça, al peu del Parc Natural de Collserola, no s’hi pot edificar. La primera, comprada de segona mà, va arribar l’any 2000, però tres anys més tard un temporal la va tirar a terra. Alumnes i professors van haver d’aixecar-la de nou i reparar-ne els desperfectes. L’abril del 2005 van estrenar la segona carpa, construïda amb diverses parts provinents d’Itàlia. El pas del temps i temporals com la borrasca Gloria, el gener del 2020, van anar deteriorant les lones.

Els forats i goteres feien molt difícil el dia a dia de les classes, sobretot quan la meteorologia és adversa. “Ens calia renovar la carpa, sobretot, perquè cada cop que plou es feien bassals d’aigua a dins per les goteres”, explica Celis. A més, els forats dificultaven tenir una temperatura confortable durant les classes. “En clau de sostenibilitat, guanyarem molt amb la nova carpa”, afegeixen des de l’escola de circ.

Una part important, finançada per l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona ha aportat 250.000 euros del cost de la carpa, més del 80 % del total. Una ajuda important per a l’escola, que, per poder adquirir la carpa anterior l’any 2005, va haver de demanar un crèdit de 45.000 euros. A canvi, el centre enfortirà les relacions que ja té amb el barri a través d’un conveni per realitzar espectacles i tallers a entitats i escoles. A més, en ocasions puntuals, l’espai es podrà cedir per celebrar actes veïnals o de districte.