La periodista i divulgadora gastronòmica Carme Gasull ha publicat amb Mercats de Barcelona el quadern ‘Temps de mercats’ i ens el ve a presentar a l”Àrtic’.

Tornar al mercat

A ‘Temps de mercats’, Carme Gasull ofereix una guia per anar al mercat i treure’n tot el profit a aquests recintes on preval l’alimentació de proximitat i sostenible. A través d’una sèrie de consells sobre com comprar, cuinar i conservar aliments classificats en funció de l’estació de l’any, es proposa un model de consum menys agressiu amb el medi ambient i més arrelat a la terra i al quilòmetre zero. Tal com diu Gerard Pijoan, coordinador de la cooperativa Opcions de Consum Responsable, “és curiós com el fet de comprar una poma s’ha convertit en un dels principals problemes per al medi ambient”.

Carme Gasull

Amb aquest quadern, a més de servir com a guia receptari, tal com es pot llegir al subtítol de la portada, Carme Gasull també vol reivindicar la importància dels mercats. En una època en què a les grans superfícies comercials s’afegeixen també els portals de venda en línia, els mercats de tota la vida continuen sent centres on socialitzar, aprendre a comprar i a consumir de forma saludable i on comptar amb l’assessoria dels paradistes, els que millor coneixen el seu producte i com tractar-lo. Ara, després d’un any i mig de pandèmia que ha alterat les nostres formes de consum, és hora de tornar-hi.

“Molts dels mercats estan renovats, i això fa renéixer els barris. D’altres estan en aquest procés. Jo crec que estan en molt bon moment, perquè molta gent els ha redescobert a la pandèmia. Com a consumidora, usuària i barcelonina i santsenca (això ja seria a part), però, si hi ha uns equipaments dels quals me’n sento orgullosa, te’n diria dos: els mercats i les biblioteques. I em sembla que fan una trajectòria paral·lela. I els hem d’utilitzar, visitar, ensenyar, n’hem de presumir, fins i tot, et diria”

Carme Gasull

Carme Gasull: escriure amb el paladar

La periodista Carme Gasull escriu i parla amb el cap, amb el cor i, també, amb l’estómac. Llicenciada en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma, va començar a tastar, degustar i escriure sobre gastronomia a la ràdio i al costat del Jordi Estadella, abans que la cuina catalana es posés de moda arreu del món. Amb ella hem portat ‘Catalunya al paladar’, hem conegut la ‘Petita història de la festa de la ratafia’ o hem reivindicat tots els usos d’‘El safrà’.

Però la Carme és una gurmet molt polivalent, i en el menú variat de la seva carrera també ha fet tastos de televisió, premsa escrita i comunicació digital, on és un dels rostres més ‘Gastronomistes’ de la xarxa i té un blog propi que escriu ben ‘entaulada’. Ara, la Carme ens proposa tornar i reivindicar els mercats de Barcelona i per això avui farà el paper de convidada a l”Àrtic’ on, en l’alimentació i en la vida, intentem que tot sigui orgànic, sostenible i de proximitat.