Fa 50 anys, l’any 1971, que es va traslladar el Mercat Central de Fruites i Hortalisses de l’antic Mercat del Born a Mercabarna. Per celebrar-ho, han organitzat una bicicletada virtual, degustacions, una exposició fotogràfica i tallers per als infants.

L’acte ha estat organitzat per Mercabarna i l’Associació d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM) i ha comptat amb la presència de la regidora de Comerç i Mercats, així com la de majoristes i treballadors que van viure el canvi de l’antic Mercat del Born a Mercabarna. Com és el cas d’en Vicenç Escandell, majorista de fruites Escandell i Lucas.

Si expliquéssim al nostre avi què fem a Mercabarna ara, no s’ho creuria. Allò era un mercat d’abastiment per a la ciutat i ara s’ha convertit en un mercat d’abastiment per a tot Europa.”
Vicenç Escandell, majorista

El negoci d’Escandell ha anat passant de generació en generació, i ja en són quatre. La seva filla, ara, li ha pres el relleu i, després de 50 anys, encara recorda la mare treballant la fruita al Mercat del Born. No té res a veure amb l’antic mercat, que “només abastia els barcelonins”, relata. “Mercabarna —quan era al barri de la Ribera, i ara també— és una garantia del subministrament a Barcelona i l’àrea metropolitana, s’ha convertit en un pol d’agroalimentació molt important”, ha afegit el director general de Mercabarna, Jordi Valls.

Dos milions de tones de fruites

En total, de les naus del Mercat Central de Fruites i Hortalisses cada any surten dos milions de tones de fruites i hortalisses. Un 30 % s’exporten al nord d’Europa i la resta es distribueixen per Catalunya i la seva àrea limítrofa.

Durant la jornada també s’ha pogut recordar la història del mercat a través d’una exposició fotogràfica amb imatges de l’antic Mercat del Born, i com s’ha anat convertint en un dels més importants d’Europa.

Mercabarna: la ciutat que ens alimenta

El Banc dels Aliments reaprofita més d’1,3 milions de quilos d’aliments cada any