Carme Grandas, tècnica de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament, explica que l’escultura pública més antiga de Barcelona és un sant Rafael datat del 1600 que hi ha a la façana gòtica de l’Ajuntament.

Va ser donada per un ciutadà anònim que, a canvi, només va demanar restar en l’anonimat i que posessin l’escultura en un lloc visible i que fos permanent.

Si aquesta és la més antiga, la més nova a hores d’ara és ‘Himne, mite i paradís 2019-2021’, de Susana Solano, ubicada al Campus de la Pompeu Fabra el juliol del 2021, no sense polèmica i crítiques per part d’alguns partits polítics com el PP.

escultura himne
Escultura ‘Himne, mite i paradís 2019-2021’, de Susana Solano

En aquest arc de 421 anys que hi ha entre l’una i l’altra hi ha la data de la resta d’escultures públiques de la ciutat, unes 2.500 obres. La xifra és aproximada perquè hi ha el dubte de com comptar les que són conjunts escultòrics o si comptar les que estan a mig camí d’altres arts.

Qui decideix quines escultures es posen?

El Consell d’Art Públic, un ens creat a finals dels 90, és qui decideix quines escultures es posen i a on de l’espai públic i quines es treuen de la via pública.

El Consell es va crear perquè “calia endreçar, perquè hi havia molta voluntat [de donar art] per part d’institucions, entitats, particulars, artistes… i tot això ha de passar algun filtre“, explica Grandas.

Per què es treuen algunes escultures?

Segons Grandas, hi ha dos criteris per enretirar una escultura de l’espai públic:

  • Per motius de conservació i restauració. Si està molt malmesa, pot passar a formar part d’un museu o d’unes reserves i, si es considera, en la via pública pot suplantar-se per una còpia.
  • Que la persona o el fet homenatjat per l’escultura provoqui rebuig a la ciutadania perquè hi ha hagut un canvi de mentalitat.

370.000 euros per refer una escultura

Si habitualment el motiu perquè s’hagi fet malbé una escultura és un acte vandàlic, en el cas de ‘David i Goliat’, d’Antoni Llena, va ser la meteorologia. El temporal Gloria la va tombar el gener del 2020 i, segons Grandas, ara ja està ben falcada i no cal patir “perquè torni a passar més”.

escultura David i Goliat

Es van invertir 370.000 euros per aixecar aquesta gran escultura i fins al juny d’enguany no es va acabar l’obra. Per contra, l’escultor que ha liderat la restauració va assegurar que “si ve un tornado, potser tornarà a caure”.