El BCN Film Fest (Festival Internacional de Cinema de Barcelona – Sant Jordi) serà, si no el primer, un dels primers festivals cinematogràfics que se celebraran amb públic a Barcelona des que va començar la crisi del coronavirus. El certamen tenia previst fer-se a l’abril, coincidint amb Sant Jordi, i es va haver de cancel·lar. L’organització ha anunciat que tindrà lloc del 25 de juny al 2 de juliol, als Cinemes Verdi de Barcelona i que es farà complint amb les mesures sanitàries i el límit d’aforament que hagi estipulat el Govern espanyol en aquell moment.
Ja es coneixen les 44 pel·lícules del festival, que es caracteritza per projectar films que giren entorn de la literatura i la història. ‘Uno para todos’, de David Ilundain, serà l’encarregada d’obrir el certamen el dia 25 de juny i el 2 de juliol es clausurarà amb ‘Sound of metal’, òpera prima de Darius Marder i una de les cintes de cinema independent més reeixides de l’any passat. La secció Imprescindibles farà un homenatge al cineasta francès Éric Rohmer, Art al Cinema fa una selecció de documentals sobre art i a més, enguany, s’ha anunciat una secció de cinema coreà.
El BCN Film Fest explica que amb la seva celebració vol ajudar a recuperar una certa normalitat en el sector cultural després d’unes setmanes tan difícils.
El festival té la intenció d’ajudar en la recuperació del pols cultural, social i econòmic de la ciutat de Barcelona, en general, i del barri de Gràcia, en particular.
‘Uno para todos’ és la pel·li inaugural
El BCN Film Fest 2020 s’estrenarà amb ‘Uno para todos’, segon llargmetratge de David Ilundain (‘B, de Bárcenas’), pel·lícula que arribarà el 14 d’agost als cinemes amb A Contracorriente Films. Protagonitzada per David Verdaguer, Clara Segura, Betsy Túrnez, Patricia López Arnaiz i Ana Labordeta, a més de diversos actors infantils, explica la història d’un professor (David Verdaguer) que assumeix el repte de ser tutor de sisè de primària en un poble totalment desconegut per a ell. Quan s’assabenta que ha de reintegrar un alumne malalt dins la classe, descobreix que els seus companys no el volen. La pel·lícula d’Ilundain planteja si val la pena lluitar i aprendre i també és una història sobre la superació i el perdó en un entorn ple de diferències culturals i generacionals.
‘Sound of metal’ clausurarà el festival
‘Sound of metal’
és l’òpera prima de Darius Marder i parla sobre un jove bateria d’una banda de heavy metal que comença a perdre l’audició. És una de les pel·lícules imprescindibles del cinema independent de l’any passat i va guanyar el premi a la millor pel·lícula al Festival de Zuric. El protagonista és Riz Ahmed (‘The night of’, ‘Los hermanos Sister’).
7 pel·lícules imprescindibles del BCN Film Fest
Entre la pel·lícula inaugural i la clausura es podran veure 42 cintes més, de les quals 16 formen part de la secció oficial, 12 d’elles en competició. Un catàleg per a tots els gustos, del qual hem destacat alguns títols.
‘El buzo’
Günter Schwaiger, 2020
Aquest director austríac resident a Espanya ha rodat el seu primer llargmetratge de ficció, que ha rodat a Eivissa durant cinc setmanes. Està inspirat en el documental de Schwaiger ‘La maleta de Marta’, i tracta sobre la violència masclista, posant el focus en les víctimes més oblidades: els fills. Està protagonitzada per Àlex Brendemühl.
‘Mi hermano persigue dinosaurios’
Stefano Cipani, 2019
Aquesta pel·lícula està basada en un best-seller que va escriure Giacomo Mazzariol explicant la història del seu germà petit, que té síndrome de Down. Una pel·lícula tendra que es va convertir en un autèntic fenomen a Itàlia i va ser la segona més vista l’any 2019. Va guanyar el Premi a la Millor Pel·lícula Juvenil de l’Acadèmia del Cinema Europeu. Participarà en la secció oficial però no hi competirà. Hi participen Alessandro Gassmann i Rossy de Palma.
‘La verdadera historia de la banda de Kelly’
Justin Kurzel, 2019
Ned Kelly és un dels bandolers més famosos de la història d’Austràlia. El cineasta Justin Kurzel, que va entusiasmar amb el seu debut amb ‘Macbeth’ (2015), recupera la figura de Kelly sense el romanticisme de la llegenda.
‘Maragall i la Lluna’
Josep Maria Mañé i Francesca Català, 2019
El 1993, l’alcalde Pasqual Maragall es va instal·lar en una llar de Roquetes per conèixer la realitat del barri. Allà va conèixer la Lluna, una nena de 8 anys, que és ara la narradora d’aquells fets que dibuixen el retrat d’un dels alcaldes més importants per a la Barcelona moderna.
‘Pinocho’
Matteo Garrone, 2019
La història de Carlo Collodi, sobre una titella que cobra vida i el fuster que li fa de pare, torna als cinemes sota la direcció de Matteo Garrone i amb un Roberto Benigni que va rodar fa uns anys la seva pròpia adaptació… i va ser un desastre a la taquilla.
‘Mr. Jones’
Agnieszka Holland, 2019
El 1933, Gareth Jones és un ambiciós periodista que, després d’haver entrevistat Hitler, ho intenta amb Stalin. Però a l’URSS, aviat se submergirà en una investigació sobre la situació de la població ucraïnesa, que li pot portar molts problemes. La cineasta polonesa Agnieszka Holland ens explica la història real d’aquest periodista que va exposar una veritat que va irritar al govern soviètic.
‘El sitio de Otto’
Oriol Puig, 2019
L’Otto acaba de perdre el seu pare, i ara ha d’ocupar el seu lloc de prestigi al poble. Però un dia s’assabenta que hi ha una noia que vol marxar d’allà, i això el farà replantejar-se el seu lloc i les seves opcions a l’hora de triar una vida que vol.
En aquesta edició, el certamen dirigit per Conxita Casanovas, en col·laboració amb CineAsia, oferirà una selecció de pel·lícules coreanes de diverses èpoques i gèneres, amb motiu del centenari del cine a Corea i coincidint, a més, amb l’èxit mundial de l’oscaritzada ‘Paràsits’. Així, estaran disponibles sis produccions a la secció especial Korea 100 by CineAsia, entre les quals destaca l’estrena a Espanya del thriller ‘The beast’, escrit i dirigit per Lee Jung-Ho. ‘A taxi driver. Los héroes de Gwangju’, de Jang Hoon; ‘Infiltrado en el norte’, de Yun Jong-bin; ‘Oda a mi padre’, de Yoon Je-kyoon; ‘Seoul station’, de Yeon Sang-ho i ‘The housemaid’, de Kim Ki-young, són els altres títols dels quals podran gaudir els espectadors.
Tota la programació del BCN Film Fest
Secció oficial
- ‘Corpus Christi’ (2019), de Jan Komasa
- ‘Cuando Hitler robó el conejo rosa’ (2019), de Caroline Link
- ‘Cunningham’ (2019), d’Alla Kovgan
- ‘De Gaulle’ (2019), de Gabriel Le Bomin
- ‘I am woman’ (2019), d’Unjoo Moon
- ‘La verdadera historia de la banda de Kelly’ (2019), de Justin Kurzel
- ‘Madame Curie’ (2019), de Marjane Satrapi
- ‘Maragall i la Lluna’ (2019), de Josep Maria Mañé i Francesca Català
- ‘Pinocho’ (2019), de Matteo Garrone
- ‘Quisiera que alguien me esperara en algún lugar’ (2019), d’Arnaud Viard
- ‘Regreso a Hope Gap’ (2019), de William Nicholson
- ‘Centoventi contro Novocento’ (2019), d’Alessandro Scillitani
- ‘Libreros de Nueva York’ (2019), de D.W. Young
- ‘Mr. Jones’ (2019), d’Agnieszka Holland
- ‘Mi hermano persigue dinosaurios’ (2019), de Stefano Cipani.
- ‘El buzo’ (2020), de Günter Schwaiger.
Cinema amb gràcia
- ‘Arab blues’ (2019), de Manele Labidi Labbé
- ‘La lista de los deseos’ (2019), d’Álvaro Díaz Lorenzo
- ‘El glorioso caos de la vida’ (2019), de Shannon Murphy
- ‘La familia que tú eliges’ (2019), de Tyler Nilson i Michael Schwartz
- ‘Perfumes’ (2019), de Grégory Magne
- ‘Que suene la música’ (2019), de Peter Cattaneo
Zona oberta
- ‘El que fa segur el camí’ (2020), Guiu Vallvé Sayrach, Jana Vallvé Sayrach, Clara Vallvé Socies
- ‘El sitio de Otto’ (2019), d’Oriol Puig
- ‘Una ventana al mar’ (2019), de Miguel Ángel Jiménez
Imprescindibles, cicle dedicat a Éric Rohmer
En aquesta edició la persona escollida per ser homenatjada és Éric Rohmer, de qui se celebra el centenari del naixement. Es recuperen vuit títols del cineasta francès.
- ‘Mi noche con Maud’ (1969)
- ‘La rodilla de Claire’ (1970)
- ‘Pauline en la playa’ (1983)
- ‘El rayo verde’ (1986)
- ‘Cuento de primavera’ (1990)
- ‘Cuento de invierno’ (1992)
- ‘Cuento de verano’ (1996)
- ‘Cuento de otoño’ (1998)
Art al cinema
- ‘Las obras de Da Vinci’ (1919), de Phil Grabsky
- ‘Hermitage, el poder del arte’ (2019), Michelle Mally
- ‘Lucian Freud’ (2020), de David Bickerstaff
Korea 100 by Cine Asia
- ‘A Taxi Driver. Los héroes de Gwangju’ (2017), Jang Hoon
- ‘Oda a mi padre’ (2014), de Yoon Je-kyoon
- ‘Infiltrado en el norte’ (2018), de Yun Jong-bin
- ‘The Housemaid’ (1960), de Kim Ki-young
- ‘The Beast’ (2019), de Lee Jeong-ho
- ‘Seoul Station’ (2016), de Yeon Sang-ho