cases baixes Clot

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una suspensió de llicències d’obres que afecta una part dels barris del Clot i el Camp de l’Arpa del Clot. Durant un any no es donaran permisos de construcció i gran rehabilitació, ni tampoc s’acceptaran comunicats d’enderroc. La mesura és el pas previ per elaborar un pla urbanístic per preservar i protegir el patrimoni arquitectònic d’aquests dos barris del districte de Sant Martí.

Amb la suspensió de llicències es vol poder elaborar el pla urbanístic sense que els barris visquin canvis substancials. El document vol conservar la singularitat d’aquests nuclis i mantenir el teixit tradicional que els caracteritza. La normativa actualitzarà el Pla de protecció de patrimoni arquitectònic, històric i artístic de Sant Martí, que data de l’any 2000.

Segons explica l’Ajuntament, el nou pla protegirà finques seguint un criteri monumental, però també tenint en compte aspectes vinculats al caràcter dels barris, les traces històriques, el paisatge urbà, la memòria històrica i el medi ambient. El consistori apunta que els dos barris han estat fracturats per planejaments anteriors que han transformat espais sense mantenir-ne el caràcter i l’essència. Per això, ara es farà “una feina de microcirurgia” perquè els barris es puguin reconèixer en el futur.