El Departament de Salut ofereix un test d’antígens gratuït a la farmàcia als alumnes en cas d’un positiu per coronavirus a l’aula. Ja ho feia amb els de secundària i ara hi ha sumat els de primària. L’inici de classes després de les vacances de Nadal, juntament amb l’esclat de contagis de la sisena onada, ha comportat una allau de famílies que s’han dirigit a les farmàcies per fer-se la prova. En el primer dia de funcionament, per exemple, el sistema es va col·lapsar en alguns moments a causa de l’elevat nombre de peticions.

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona recomana als usuaris que s’esperin a rebre la prescripció i s’assegurin que tenen l’opció del test gratuït activada abans d’anar a la farmàcia. També que concertin cita abans d’anar-hi per facilitar-los la feina i no col·lapsar els establiments. Adverteixen que han de compaginar les proves amb la seva activitat diària, que, a més, també s’ha vist afectada pel coronavirus. Recorden que, per exemple, a banda dels tests les farmàcies també ofereixen la possibilitat de notificar els positius.

No només tenim els tests a la farmàcia sinó també les consultes de les persones que ens truquen i ens comuniquen positius. Parles amb aquella persona, la tranquil·litzes i li dones consells de salut
Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona

El protocol estableix que l’escola inicia el tràmit

Segons el protocol que ha establert la Generalitat de Catalunya, és l’escola qui fa el tràmit perquè els alumnes tinguin un test d’antígens gratuït a la farmàcia. Quan es detecta un positiu a classe ho ha de notificar als pares, que després reben la prescripció per adreçar-se a una de les farmàcies adherides al programa de la Generalitat. Les famílies poden fer la prova el mateix dia i l’endemà del positiu del contacte.

El procediment amb els infants menors de cinc anys és semblant, però van a fer-se el test d’antígens a un CAP.