La reconstrucció de l’Escola del Mar de la Barceloneta és cada cop més a prop d’esdevenir una realitat. Marc Cuixart, net de Josep Goday, arquitecte del centre original i impulsor del projecte, ha anunciat aquest dimecres a l’Ateneu Barcelonès que ha rebut el compromís de l’Ajuntament i la Generalitat d’aixecar de nou l’edifici. Cuixart ha assegurat, a més, que ha establert principis d’acords amb empreses privades per finançar-lo. Arribats a aquest punt, les administracions han proposat crear un consorci publicoprivat per fer possible la reconstrucció d’aquest centre pioner.

Calendari del projecte

Segons ha pogut saber betevé, l’objectiu és inaugurar el nou edifici l’any 2022, coincidint amb el centenari de l’escola. Durant els dos anys previs, n’està prevista la construcció amb la mateixa estructura i el mateix material (tota de fusta). Encara està per determinar l’emplaçament exacte del centre que acollirà un centre de memòria històrica i d’innovació pedagògica obert a professors i alumnes.

escola mar barceloneta

Una escola única

L’Escola del Mar es va construir l’any 1922 en un edifici de fusta a la platja de la Barceloneta. Es va fer pensant en alumnes delicats de salut a qui els metges aconsellaven el contacte amb l’aire lliure i el mar. El centre va rebre els bombardejos de la Guerra Civil l’any 1938, temporalment es va traslladar a Montjuïc per, més tard, instal·lar-se al barri del Guinardó, on és actualment. L’entorn servia d’espai d’esbarjo, però també s’hi impartien classes i això el va convertir en símbol dels moviments pedagògics més innovadors.