Al passeig de Lluís Companys, entre el carrer de Trafalgar i la ronda de Sant Pere, trobem un monument dedicat al president amb l’escultura d’una noia amb un mocador. La noia que apareix  a l’escultura és la Conxita Julià, que ens explicava en primera persona aquesta història entranyable protagonitzada per una noia, un mocador i el president Companys

Cartes a la presó

La Conxita, que va morir  el gener de 2019,  explicava a betevé en aquest reportatge de 2017, que quan tenia 13 anys van detenir al govern de la Generalitat i els van portar a un transatlàntic ancorat a Barcelona convertit en presó : l’Uruguai. Poc després, el president i els consellers  els van traslladar al penal de Puerto Santa Maria. Va  ser llavors, quan va decidir escriure cartes en vers al president a la presó.

S’ha trobat davant d’unes reixes, i mai no s’havia fixat, que més enllà d’aquelles reixes pogués estar ara habitat . I la claror tafanera per satisfer els seus afanys, ha descobert que allà hi havia el president Lluís Companys.

Durant un acte d’homenatge a Francesc Macià, la Conxita va aconseguir acostar-se al president i aquests en conèixer que era la noia que li escrivia versos, li va regalar un mocador. Per això l’escultura recorda aquesta entranyable història.