Al passeig de Lluís Companys, entre el carrer de Trafalgar i la ronda de Sant Pere, trobem un monument dedicat al president amb l’escultura d’una noia amb un mocador. La noia que apareix a l’escultura és la Conxita Julià, que ens explicava en primera persona aquesta història entranyable protagonitzada per una noia, un mocador i el president Companys

Cartes a la presó

La Conxita Julià, que va morir el gener de 2019, va explicar a betevé en aquest reportatge que quan tenia 13 anys van detenir el govern de la Generalitat i els van portar a un transatlàntic ancorat a Barcelona convertit en presó : l’Uruguai. Poc després, el president i els consellers els van traslladar al penal del Puerto Santa María. Va ser llavors quan va decidir escriure cartes en vers al president a la presó.

S’ha trobat davant d’unes reixes, i mai no s’havia fixat que més enllà d’aquelles reixes pogués estar ara habitat . I la claror tafanera per satisfer els seus afanys, ha descobert que allà hi havia el president Lluís Companys.
poema de la Conxita Julià a Lluís Companys

Durant un acte d’homenatge a Francesc Macià, la Conxita va aconseguir acostar-se al president i aquest, en conèixer que era la noia que li escrivia versos, li va regalar un mocador. Per això l’escultura recorda aquesta entranyable història.