L’Arxiu Històric de Barcelona ha recreat la ciutat de finals del segle XIX i principis del XX mitjançant fotografies antigues. Les han animades aconseguint un efecte 3D que simula un “passeig impossible” pels carrers de Ciutat Vella. És impossible perquè mescla imatges d’anys diferents i hi trobem carrers que ja no existeixen. El recorregut comença per la plaça Nova, a tocar de la Catedral, que l’any 1880 encara no tenia la façana neogòtica actual.

La càmera s’endinsa pel carrer de Tapineria fins a la plaça de l’Oli, que ja no existeix perquè va desaparèixer quan es va fer la via Laietana. Com es pot llegir en un cartell, hi havia hagut l'”Academia de Corte y Confección de Vestidos”. Des del carrer de Filateres el passeig arriba fina a la plaça de l’Àngel, molt diferent a com és ara, amb terra de llambordes i un fanal al mig. S’hi identifica l’Hotel Suizo.

També travessa el carrer de Baesa, la plaça de la Reina Maria Isaber, el carrer del Pom d’Or, el dels Abaixadors, Santa Maria del Mar i pla de Palau —la plaça principal de la Barcelona comercial perquè era la porta d’entrada de tot allò que venia des del mar, ja fossin mercaderies o persones.

El web Barcelona, darrera mirada mostra com era la ciutat del segle XIX

El vídeo forma part del projecte Barcelona, darrera mirada, un web elaborat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Departament de Sistemes d’Informació de l’ICUB, que vol oferir als ciutadans un producte de divulgació documental i històrica amb valor afegit. S’hi poden consultar els plànols originals coneguts com a Quarterons Garriga i Roca, confeccionats per aquest arquitecte entre els anys 1858 i 1860, i considerats un dels documents cartogràfics fonamentals de la ciutat de Barcelona en representar, amb una gran precisió i detall, la seva forma urbana a mitjans del segle XIX.

La plaça de l’Àngel l’any 1908