El nou planejament urbanístic per al 22@ preveu protegir una vintena de passatges històrics que encara es conserven en l’anomenat districte tecnològic de Barcelona. El pla de l’Ajuntament, que també preserva més de 450 finques per l’interès històric, vol conservar la identitat arquitectònica de la zona, coneguda com el Manchester català per la gran concentració de fàbriques que hi havia.

Veïns i entitats, entre les quals hi ha l’Observatori dels Barris del Poblenou, feia temps que reclamaven que es conservessin aquests espais on encara conviuen cases baixes i tallers. També hi ha alguns que estan quedant al descobert amb les obres que s’hi fan a tocar per construir edificis.

El Poblenou concentra la meitat dels passatges

La majoria dels passatges protegits són al barri del Poblenou, on en trobem nou, com els passatges d’Iglésias, del Caminal o de Bori. Alguns tenen usos peculiars com el passatge de Trullàs, que fa anys es va convertir en un espai dedicat al medi ambient i accions veïnals. El barri següent amb més vies preservades és Provençals del Poblenou. Hi ha cinc passatges i un camí, el de Ca l’Isidret.

Una protecció que fa tard en alguns casos

Al Parc i la Llacuna trobem els passatges de Ratés, d’Alí Bei, del Camp i de la Vinyassa. Aquesta és una zona molt afectada per la construcció d’oficines al 22@. Per això, hi ha trams de passatges que estan visiblement afectats, com és el cas del passatge del Camp. Finalment, la Vila Olímpica del Poblenou acull un sol passatge, el del General Bassols.