El periodista i escriptor Albert Torras i Corbella ha publicat el llibre ‘Sants, la festa major’. El treball recull fotografies que il·lustren l’evolució i les curiositats de les festes majors que se celebren als barris de Sants, la Bordeta i Hostafrancs.

Les fotografies pertanyen als fons dels arxius municipals, a l’Arxiu Nacional de Catalunya i a arxius personals de veïns. Les imatges daten des de mitjans del s. XIX fins als anys 60 del s. XX.

A la gent li agrada remenar calaixos. Moltes de les imatges surten d’àlbums familiars antics i de baguls oblidats
Albert Torras i Corbella, periodista i escriptor
Fotografia del llibre ‘Sants, la festa major’. Ed. Efadós

En el llibre s’explica la història i l’evolució de la Festa Major de Sants, que té els orígens en Sant Bartomeu, la festa del patró de l’antic poble de Sants i que es va començar a celebrar a finals del segle XIII.

També hi apareixen curiositats com l’origen de la decoració dels carrers durant les festes de Sants. Va ser al s. XIX quan els veïns van començar a engalanar el carrers amb les enramades, unes decoracions fetes amb branques, fulles i flors. “La idea era ambientar els carrers i posar-los bonics de la mateixa manera que es feia als clubs elitistes de la ciutat durant les festes que s’hi celebraven”, explica Torras.

Fotografia del llibre ‘Sants, la festa major’. Ed. Efadós

L’autor aprofita el llibre per fer un tomb per la Festa Major d’Hostafrans, en honor de l’Àngel Custodi, i per les festes de la Bordeta, entre les quals Sant Medir, que ha esdevingut una de les festes més populars del barri.

‘Sants, la festa major’ es pot comprar a les llibreries i quioscos del districte i la primera edició consta d’un miler d’exemplars.