L’Uruguai va començar essent un transatlàntic imponent, es va convertir en garjola de militars i polítics i va acabar tristament bombardejat al port de Barcelona al final de la Guerra Civil.
Temps de glòria
L’Uruguai es va construir a Escòcia i va estar acabat el 1913. El seu primer nom va ser Infanta Isabel. Era un encàrrec de la Companyia Transatlàntica Espanyola i havia de fer la ruta entre Barcelona i Amèrica. En aquella època, molts espanyols i italians viatjaven al nou continent buscant una nova oportunitat. Anava a Rio de Janeiro, Montevideo i Buenos Aires. Ho feia prou ràpid per aquells temps, en 18 o 19 dies.
A finals dels anys 20 i especialment a principis dels 30, la companyia va caure en desgràcia i, el vaixell, en desús. D’aquesta manera, es va quedar ancorat al port de Barcelona. L’any 1933, el govern de la República el va comprar per a altres usos.
Vaixell presó
Des del 1934 i fins al 1939, l’Uruguai, l’enorme vaixell a vapor que havia solcat l’Atlàntic, va estar ancorat al port de Barcelona convertit en presó. Per les seves cel·les hi van passar milers de persones.
El 6 d’octubre del 1934, el govern de Catalunya, amb el president Companys al capdavant, va declarar l’Estat Català a la plaça de Sant Jaume. Els Fets d’Octubre van provocar que el govern en pes, amb Companys i milers de persones més, fossin empresonats a l’Uruguai.
Cal pensar que les presons terrestres no podien encabir tots els detinguts per motius polítics i ideològics. Lluís Companys i els membres del seu govern foren empresonats i jutjats pel Tribunal de Garanties, que els va condemnar 30 anys de presó, als penals de Cartagena i del Puerto de Santa María.
Van ser condemnats a mort per rebel·lió militar, tot i que van ser indultats pel president Alcalá Zamora, commutant-los la pena a 30 anys de presó. A molts dels empresonats polítics a Catalunya, que van superar els 5.000, se’ls van embargar els béns i la majoria de funcionaris van ser sancionats i depurats de les seves ocupacions durant el bienni negre per la Catalunya republicana.
El juliol del 1936, amb l’esclat de la Guerra Civil, l’Uruguai va ser una presó al servei de la República. A partir d’aquell moment, els presoners serien els militars insurreccionats i els defensors del cop d’estat. L’Uruguai estava a mans dels comunistes propers a la URSS. A bord del vaixell presó hi va haver consells sumaríssims amb sentències a mort executades al Castell de Montjuïc. El general Godet o Fernández Burriel són dos dels militars sentenciats a mort a l’Uruguai.
Vaixell amb un trist final
El gener del 1939, nou dies abans de l’entrada de l’exèrcit colpista per la Diagonal, l’aviació franquista va bombardejar el port de Barcelona. Va enfonsar 25 vaixells, entre els que hi havia l’Uruguai. El vaixell va quedar inservible. Tres anys després, una ferrelleria de València el va comprar per fer-ne ferralla.