El govern català estudia aixecar el confinament comarcal a Catalunya a partir de dilluns 26 d’abril, després de Sant Jordi, i diverses setmanes de pròrroga de les mesures i restriccions. El Procicat té la proposta sobre la taula i, tal com ja va anunciar fa dies, estudia un altre tipus de confinament, com podria ser per vegueries. L’aixecament o no de la restricció de la mobilitat a la comarca s’anunciarà entre dimecres i dijous, després de les reunions del Procicat.

Si les dades es mantenen com fins ara, la Generalitat preveu ampliar la mobilitat a Catalunya. En les properes hores Protecció Civil ha de decidir si es mantenen, es flexibilitzen o s’endureixen les restriccions per contenir els contagis per coronavirus a partir de dilluns, 19 d’abril. Segons ha explicat la portaveu del govern en funcions, Meritxell Budó, la reobertura de la mobilitat haurà d’anar lligada a l’estabilització i una petita baixada dels casos de la covid. També s’haurà de decidir si el confinament comarcal actual passarà a ser un confinament per vegueries i, així, permetre una major mobilitat pel territori.

En estudi l’ampliació del perímetre de tancament

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ja va explicar que la modificació del perímetre del confinament comarcal es produiria només si les dades epidemiològiques i la pressió a les UCI ho permetien. Per això, el departament va avalar l’estudi d’un tancament perimetral alternatiu al comarcal, fet que s’ha estudiat en el si del Procicat aquestes darreres hores.

L’Ajuntament de Barcelona és partidari d’ampliar el perímetre de confinament. Reiteradament ha demanat permetre la mobilitat pels 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va avançar al programa ‘bàsics’, de betevé, que la petició del consistori “s’està escoltant” i que “probablement s’ampliarà el perímetre”. El líder municipal dels socialistes va mostrar-se molt satisfet amb la limitació per vegueries.

Barcelona demana desescalar “més ràpid”

Pel que fa a la resta de restriccions, el govern d’Ada Colau demana flexibilitzar l’horari de tancament de bars i restaurants i fer una desescalada “més ràpida” que en altres onades, tenint en compte que el procés de vacunació avança.

Una altra de les reivindicacions que hi ha sobre la taula del Procicat és la del salconduit cultural, amb el qual el món del teatre i de la música en directe vol que els ciutadans puguin saltar-se puntualment el confinament territorial per assistir a esdeveniments culturals.