El govern de la Generalitat ja ha engegat els tràmits perquè els propietaris de pisos de lloguer que estableixen preus per sobre de l’índex de referència siguin sancionats. L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha detectat fins ara, en una primera fase d’inspecció, una trentena de casos en què es podria incomplir la Llei 11/2020, de contenció de rendes, aprovada pel Parlament de Catalunya. Les multes poden arribar fins als 90.000 euros en els casos més greus.

L’Agència de l’Habitatge ha explicat en un comunicat que en els pròxims dies contactarà amb els ajuntaments dels municipis on s’han signat els contractes suposadament irregulars, un dels quals Barcelona. Els consistoris, que tenen la competència sancionadora en matèria de contenció de rendes en habitatge, tindran un termini de 10 dies per expressar si exerciran o no aquesta potestat. Els ajuntaments poden incoar procediment sancionador i, en el cas que s’hi neguin, la Generalitat actuarà de forma subsidiària.

Cinc portals immobiliaris, sota la lupa

Les infraccions més comunes vistes fins ara són per no fer constar l’índex de referència en el contracte, per no justificar la superació de la renda establerta per l’índex i per “no individualitzar les despeses”. D’acord amb la Llei 18/2007, del dret a l’habitatge, les multes poden anar dels 3.000 als 90.000 euros, segons la gravetat de la infracció.

El mes de desembre, però, l’Agència Catalana del Consum ja va iniciar un procés d’inspeccions a portals immobiliaris que operen a través d’internet i va obrir expedients a cinc plataformes per no informar de l’índex de preus de lloguer.

Barcelona incoa els primers expedients

L’Ajuntament de Barcelona exercirà la potestat sancionadora contra aquells propietaris que incompleixin la nova normativa catalana de preus de lloguers. Fonts municipals han explicat a betevé que el consistori ja ha incoat els primers expedients sancionadors, després de detectar suposades irregularitats pel que fa als índexs de referència.

Ara per ara es desconeix el nombre d’expedients incoats a la ciutat. En tractar-se dels primers casos, l’Ajuntament està estudiant cas per cas per acabar de perfilar quins incompliments concrets s’han produït, abans de comunicar la sanció corresponent.