El govern català està estudiant com mantenir, si calgués, el toc de queda a Catalunya quan acabi l’estat d’alarma. La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat que s’estan explorant mecanismes que permetin dotar l’executiu d’un marc normatiu perquè “en el cas que sigui necessari” puguin decretar-se “mesures com el toc de queda nocturn” a partir del 9 de maig. Budó ha especificat que es vol modificar el Decret llei 27/2020 de mesures urgents per fer front al risc de brots de la covid-19, que s’haurà d’aprovar en el Consell Executiu de la setmana vinent.

Budó ha recordat que sense l’estat d’alarma totes les mesures hauran de tenir l’autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i “això alentirà molt més la presa de decisions”. Concretament, la portaveu del govern ha destacat que es necessitaran almenys tres dies des que el TSJC rebi la proposta de mesura fins que es pugui començar a aplicar.

Budó també ha demanat que no s’aixequi l’estat d’alarma el 9 de maig per motius electoralistes pels comicis de la Comunitat de Madrid, sinó perquè les dades epidemiològiques ho permeten. La portaveu del govern ha evitat avançar escenaris i ha dit que entre dimecres i dijous es decidirà si es relaxen més mesures a partir de dilluns que ve.