A la façana del Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume, hi ha una de les escultures de Sant Jordi més conegudes de la ciutat. Però el Palau de la Generalitat està dedicat a la figura de sant Jordi, amb més de 50 representacions del cavaller repartides per tot l’edifici.

Sant oficial a partir del 1426

La Generalitat de Catalunya va decretar que el dia 23 d’abril fos dedicat a la veneració de sant Jordi l’any 1426, malgrat que aquella data ja era festiva anteriorment. Des de llavors, l’expansió del sant des del punt de vista popular, però també pel que fa la imatgeria, inclosa la creu de sant Jordi, molt representada al palau, va ser imparable.

Més de 50 imatges del sant

A la façana principal del palau, d’estil renaixentista, no hi havia cap sant Jordi fins que l’any 1861, la Diputació de Barcelona, que aleshores hi tenia la seu, va fer un concurs per posar-hi una escultura. El va guanyar Andreu Aleu, autor de la que avui es pot veure.

Damunt de la portalada gòtica del carrer del Bisbe, els diputats, cap al 1416, van encarregar a l’escultor Pere Joan una escultura de sant Jordi. Quan la va acabar, va agradar tant que li van pagar el doble del preu estipulat.

Al pati dels Tarongers hi ha una font amb una escultura de sant Jordi obra de Frederic Galcerà, del 1926. L’original és a un museu i la que avui es pot veure és una còpia posterior.

A la capella de Sant Jordi es conserva l’antic frontal de l’altar, fet amb fil de seda i d’argent. En aquest tapís hi ha representada una escena de sant Jordi matant el drac. La peça va ser encarregada al segle XV i va costar 1.552 florins. Per fer-se una idea del preu, només cal saber que tot el solar on és el palau va costar 3.500 florins.

El 1425, els diputats de la Generalitat van encarregar una altra escultura de sant Jordi, aquest cop a un autor del qual es desconeix el nom. Es tracta d’una petita figura de plata i és l’obra més valuosa del palau. La que està exposada és una rèplica i l’original és al MNAC.

Al palau també hi ha un reliquiari del 1589, dins el qual s’hi conserva un fèmur i part del crani de sant Jordi. O això diu la tradició.

A la galeria gòtica hi ha dues escultures més dedicades al sant, una a cada cantonada. Igualment, la creu de sant Jordi és present a tot el sostre de fusta policromat.

Quan la capella de sant Jordi va quedar petita, se’n va crear una altra que avui és el conegut saló de Sant Jordi.

Als anys 70, la Generalitat va encarregar a Montserrat Gudiol dues representacions pictòriques del sant, d’un gran valor artístic.

Ho va explicar Jaume Clotet, director general de comunicació de la Generalitat, en aquest capítol del programa ‘Va passar aquí‘ del 2020.