copes menstruals calces compreses reutilitzables

La Generalitat està en ple procés per comprar les compreses reutilitzables, les calces i les copes menstruals que, a principis d’any, va dir que repartirà de forma gratuïta arreu del territori català. Aquesta mesura —segons va explicar al març la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge— es pren per garantir l’accés de fins a dos milions de dones i homes trans als productes menstruals, inclòs al Pla integral d’equitat menstrual i climateri del govern català.

A finals de juny, la Generalitat va obrir el procés públic per trobar les empreses que proveeixin els productes i ara ja està a punt de resoldre quines seran les que ho faran finalment. A través dels documents de la licitació, betevé ha pogut saber el nombre mínim de calces, compreses i copes que vol arribar a distribuir de forma gratuïta el govern.

Quantes copes, calces i compreses seran gratuïtes?

Tot i que les ofertes de les empreses poden fer créixer la quantitat subministrada, la Generalitat busca com a mínim 418.620 unitats de copes, calces i compreses reutilitzables cada quatre mesos. Si no hi ha cap endarreriment, la primera remesa es donarà entre setembre i desembre d’aquest 2023. A continuació detallem les quantitats de cada producte:

  • Copes menstruals: 110.420, com a mínim, que es repartiran en paquets d’una sola unitat.
  • Calces menstruals: 84.600, com a mínim, que també es repartiran en paquets d’una unitat.
  • Compreses reutilitzables: 223.600, com a mínim, en 111.800 paquets de dues unitats.

Per tant, com que el govern català preveu prorrogar la mesura fins a finals del 2025 (amb la mateixa quantitat de productes cada quadrimestre), la Generalitat arribarà a repartir, com a mínim, 2,9 milions d’unitats de calces, copes i compreses gratuïtes. Fins a 2,1 milions de dones i homes trans es podran beneficiar de la mesura. Tot plegat té un pressupost aproximat de 3,6 M € (IVA inclòs) per a cada quadrimestre.

On es podran adquirir els productes menstruals?

El govern català encara no ha detallat on es podran adquirir els productes menstruals. Ara bé, el concurs públic per trobar les empreses que subministrin les copes, les compreses i les calces deixa entreveure que “la seva distribució” es farà “a través de les oficines de farmàcia del territori català”. A més, la mateixa Generalitat també va avançar al març que la intenció és que hi hagi dispensadors a diferents equipaments públics com els CAP, les comissaries de la policia i espais culturals.