La pandèmia ha estat letal per a l’activitat econòmica del centre de la ciutat. Sense turisme i amb moltes restriccions, molts establiments han mantingut la persiana abaixada durant mesos. Ara, però, el centre revifa i el millor exemple n’és la Rambla, un dels carrers més emblemàtics, amb la reobertura de locals icònics com els restaurants Moka, La Poma, la cafeteria La Cava Universal o l’Hotel Espanya. Els propietaris hi tornen esperançats i demanen als barcelonins que facin seva la Rambla.

La majoria de locals de restauració han optat per simplificar la carta i fer un horari reduït. Molts propietaris han aprofitat per reformes i ara els esforços se centren a fer que aquesta sigui la reobertura definitiva. Però són conscients que depenen del turisme, que encara és residual, per això fan una crida al públic local.

“Esperem els clients amb els braços oberts”

Una de les reobertures és aquest mateix divendres, 4 de juny, a la tarda. El restaurant Moka va obrir sis dies el desembre passat, però va haver de tancar per la reducció d’horaris imposada pel Procicat. L’Anna Matamala, segona generació d’aquest negoci, que funciona des del 1934, lamenta que “va perdre 6.000 euros més intentant obrir”. Una despesa que s’hauria estalviat si hagués continuat tancada.

Ara torna a l’activitat amb moltes ganes i espera els clients amb els braços oberts. De moment, treballaran en horari reduït i tres dies a la setmana: de divendres a diumenge, i de 17 hores a la mitjanit.

Tenim ganes de retrobar-nos amb els clients, molts d’ells, estrangers que viuen a la ciutat. Els esperem amb el local renovat i una carta millorada
Anna Matamala, propietària del restaurant Moka
exterior del restaurant Moka a la Rambla
La recent remodelada façana del Moka amb les columnes del 1920

En la represa estrenen façana, recentment rehabilitada. Les obres han recuperat unes columnes que daten del 1920, quan als baixos hi havia l’antic Café Royal.

La Cava Universal torna el dia de l’aniversari, però amb la meitat del personal

La cafeteria La Cava Universal també ha reprès l’activitat aquesta setmana. I ho ha fet en un dia especial, l’1 de juny, coincidint amb el 163è aniversari de l’establiment. En aquesta llarga trajectòria, només havien tancat durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. Però la pandèmia els va obligar a abaixar la persiana.

El propietari, Josep Massana, hi torna amb molta motivació, però prefereix ser prudent, perquè considera que “això està molt mort” i que costarà remuntar. De moment, hi ha menys plats a la carta i la meitat del personal.

La majoria des clients són turistes, perquè “els barcelonins no s’acosten a la part baixa de la Rambla”. Per això, les expectatives per a aquest estiu són modestes. “Alguna cosa anirem fent”, però considera que “la recuperació no arribarà fins al març del 2022“.

La Poma ja acumula tres setmanes d’activitat

Un altre establiment històric és La Poma, que va reobrir fa tres setmanes, el 13 de maig. També va treballar durant la campanya de Nadal i Reis, però va tornar a tancar.

Ells també han optat per no treballar tots els dies i fer un horari limitat, sobretot entre setmana. La carta ha quedat simplificada, però han estrenat un menú de migdia per 13 euros.

Els turistes hi tornen “tímidament”, i els hotels, també

L’Hotel Espanya, ubicat al carrer de Sant Pau, número 9, a tocar de la Rambla, també torna a rebre clients des d’aquesta setmana. “Hem reobert quan s’han donat les condicions mínimes per mantenir certa continuïtat de clients” per als mesos de juny, juliol i agost.

Ja tenen les primeres reserves, que són majoritàriament de turistes europeus i espanyols. “El moviment és tímid”, apunten des del grup Condes Hotels.

Més represes a la vista

interior del restaurant Amaya a la Rambla
Interior del restaurant Amaya, que tornarà a l’activitat a mitjans de juny

L’estiu serà decisiu per a tots aquests negocis. De moment, en els propers dies també està previst que hi hagi més represes. Segons l’entitat Amics de la Rambla, a mitjans de juny reobrirà el restaurant Amaya i s’estrenarà el Vapiano, que ocuparà el local de l’històric bar Cosmos.