FB bcn activa buscar feina mars 2021

La crisi econòmica que ens està afectant, derivada de la crisi sanitària, està fent augmentar el nombre de persones aturades. Els sectors de població més afectats són les persones majors de 55 anys que han perdut la seva feina i que en moltes ocasions l’edat es converteix en una barrera per ser contractades. A la vegada, els menors de 30 anys són l’altre sector més afectat, ja que a tot l’estat l’atur juvenil ha superat ja el 40 %.

Barcelona Activa ofereix programes de formació laboral específics per a adults amb dificultats i joves menors de 30 anys per trobar un lloc de feina.

Reinventar-se més enllà dels 55 anys 

Des de fa uns mesos el programa de BCN Activa, Pasarel·les cap a l’ocupació i la inclusió, ofereix tota varietat de cursos en comerç, hoteleria i turisme, manteniment i construcció i atenció a les persones i serveis a les empreses. Són cursos com els de gestió de trucades de teleassistència, ajudants de peixateria, neteja d’edificis destinats a majors de 55 anys, a persones amb discapacitat, aturats de llarga durada o per a col·lectius desafavorits com víctimes de violència de gènere o persones refugiades.

L’Olga Márquez havia treballat tota la vida d’administrativa i, ara, amb més de 55 anys no té feina. “Trobar-te a l’atur i, sense poder fer res, és un situació desesperant. Els empresaris s’haurien d’adonar que nosaltres tenim molta experiència i que portem una motxilla amb habilitats i competències que segurament una persona més jove no té“. Ella està fent un curs de gestió de trucades de telassistència.


Tal com ens explica Carme Turull, responsable de programes transversals d’ocupació de BCN Activa, “es tracta d’un programa d’inserció sociolaboral i d’acompanyament de recerca de feina per a persones que estan en situació de vulnerabilitat o que estan en risc d’exclusió. És un programa integral de formació i pràctiques en empreses i amb una tutorització”.

Són formacions acreditades i algunes amb certificat de professionalitat de nivell 1 que no requereix un nivell previ d’estudis. “D’aquesta manera, les persones que fan el programa tenen més possibilitats d’inserció laboral”, assegura Turull.

En Diago Vargas és major de 60 anys i després de tota una vida com a comercial es va quedar sense feina. També està fent el curs de gestió de trucades de teleassistència. “Ja feia uns tres anys que no treballava. Sempre busquen gent jove perquè es pensen que estan més preparats que nosaltres. Algunes vegades pot ser veritat, però no sempre”. Encara que no ha acabat el curs, en Diego ja ha trobat feina a mitja jornada de teleoperador de la Fundació Esclerosi Múltiple.


Trobar feina en edat de jubilació

La Maricel Foj té 67 anys. Va haver de venir de Veneçuela per problemes de salut del seu fill i ja fa un temps que viu a Barcelona. La seva situació personal fa que encara que hauria d’estar jubilada hagi de treballar. “Quan jo entregava els meus currículums, la gent em deia: però si estàs en edat de jubilar-te. I jo els deia: però és que no em puc jubilar”.

La vida li va donar la volta quan va conèixer el programa Passarel·les cap a l’ocupació i la inclusió, de BCN Activa. De seguida es va apuntar al curs d’auxiliar de serveis i control d’accés. Un cop acabat el curs, la Maricel està treballant de portera a un edifici d’oficines a l’Eixample.

“Estic molt contenta amb el curs i també perquè la meva empresa ha cregut en mi. És com si tingués les portes obertes per continuar endavant. A la vida és necessari sentir-se útil per poder seguir creixent perquè això afegeix valor com a persona. A la vegada, estic molt feliç perquè això ho estic aconseguit en el país del meu pare, a la Catalunya del meu pare. Estic molt agraïda per tot el que he rebut d’aquesta ciutat, les seves institucions i la meva empresa”.


Cases d’oficis per a joves

BCN Activa ja fa 18 anys que va posar en funcionament un programa de formació específic per a joves. Es diu cases d’oficis i ofereix formació i, sobretot, pràctiques remunerades a joves menors de 30 anys que volen aprendre un ofici. Les diferents formacions estan repartides pels barris i els joves poden formar-se en activitats digitals, mediambientals o d’espectacles en viu.

Marta Casanovas és coordinadora de la casa d’oficis d’espectacles en viu que es fa al Casal de Joves Boca Nord, al barri del Carmel. “Les cases d’oficis són projectes de formació i treball per a joves en situació d’atur menors de 30 anys. El que sabem és que les empreses el que reclamen és experiència i més experiència. Fem que coneguin molt bé els oficis en l’àmbit pràctic i que es puguin posar a treballar un cop acaben el curs”.

Dins de l’Espai Jove Boca Nord s’estudia des d’il·luminació, so o art floral. La Melani Parra, de 28 anys, fa uns mesos que està fent un curs de decoració floral. “Jo he treballat una mica de tot. Des del sector domèstic, atenció a persones grans i nens, de cambrera i dependenta. La veritat és que les condicions laborals són força precàries i en ocasions sense contracte laboral. La veritat és que el mercat laboral no està gaire bé per als joves”.


La Melani espera poder trobar feina en aquest sector i creu que cal incentivar els joves perquè no hi hagi tant d’absentisme acadèmic perquè molts abandonen els estudis a la universitat, batxillerat o en una acadèmia per manca de motivació, “Crec que els oficis s’han de promocionar més i donar-los més importància”. 

En Joan Misas va estudiar fa un any la formació en tècnic de so i, com molts altres joves, ha aconseguit entrar en el món laboral. Des de fa uns mesos ha entrat a formar part com a tècnic en un grup de música emergent de la cantant Rigoberta Bandini. “Em va interessar molt com estava organitzat el curs amb molta formació en pràctiques. I estic molt content d’haver trobat feina. Amb el grup farem concerts arreu del territori estatal”.