La Comissió de Govern ha aprovat de forma inicial el pla urbanístic promogut per la funerària Mémora per construir un tanatori a les antigues casernes de Sant Andreu. Tot i això, i després de la pressió veïnal contra aquest projecte, l’Ajuntament de Barcelona ha pactat amb Mémora recuperar el 75 % de la parcel·la on s’ubicarà el tanatori per destinar-la a equipaments públics que es pactaran amb les entitats del barri. La cessió, que queda recollida en el pla urbanístic, serà gratuïta i indefinida.

La parcel·la on s’ha de construir el tanatori, al costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, era del Consorci de la Zona Franca, però el 2018 la va subhastar i es va adjudicar a Mémora. Es tracta d’un solar de 1.984 metres quadrats (amb 6.000 m2 de sostre edificable), dels quals l’equipament funerari, que tindrà quatre sales de vetlla, n’ocuparà 558. De la seva banda, l’Ajuntament es quedarà amb 1.426 metres quadrats (4.500 m2 de sostre edificable).

Consensuar els usos dels terrenys amb entitats veïnals

La cessió del 75 % de la parcel·la on s’ha de fer el tanatori està valorada en 4 M €. La intenció del consistori és destinar aquests terrenys a equipaments públics municipals. Els usos es volen consensuar amb entitats veïnals per ajustar-los a les necessitats de Sant Andreu. En un comunicat, el consistori posa d’exemple habitatges dotacionals per a joves amb equipaments de barri a la planta baixa. El Consorci de la Zona Franca té encara una altra parcel·la a les antigues casernes i s’ha compromès a fer un procés participatiu amb veïns abans de decidir-ne els usos.

Què s’ha fet i què no a les casernes?

El pacte del 2006 entre l’Ajuntament i entitats veïnals sobre els usos dels terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu incloïa 2.000 habitatges (el 60 % dels quals protegits o dotacionals) i diversos equipaments. 15 anys després, s’ha fet la comissaria dels Mossos d’Esquadra, el centre sociosanitari i CUAP Casernes i l’escola de primària Eulàlia Bota. Queda pendent un poliesportiu i un centre cívic (a càrrec de l’Ajuntament) i una residència de gent gran (a càrrec de la Generalitat).

Recentment, el consistori ha iniciat les obres dels primers pisos públics, una promoció de 152 habitatges per a gent gran que inclouran també l’Espai Jove Jaume Oller. A banda, ha obert el concurs per construir habitatge en dos solars més. En concret, un bloc de 84 pisos de lloguer social i un altre de 60 habitatges de lloguer per a joves que destinarà la planta baixa a una escola bressol. L’Ajuntament també va urbanitzar el Parc d’Antoni Santiburcio i a l’abril va estrenar la rambla de Marta Mata.