Hilari Salvadó va néixer el 16 de febrer del 1899 al carrer dels Pescadors, a la Barceloneta. Era fill d’una família de mariners i va perdre el seu pare i quatre germans en un temporal l’any 1911. Possiblement per aquesta desgràcia, la seva mare va voler que estudiés i s’allunyés del treball al mar.

L’historiador Alfred Bosch explica al ‘Va passar aquí‘ com Salvadó es va fer comptable i es va relacionar amb els ateneus obrers i els cercles populars on es va fundar Esquerra Republicana de Catalunya, a la qual també es va afiliar.

Alcalde en temps de guerra

Quan es va proclamar la República, Hilari Salvadó va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona i amb els fets d’octubre del 1934 va ser empresonat com molts republicans al vaixell Uruguai, situat al port. Quan va esclatar la Guerra Civil, l’alcalde Carles Pi i Sunyer va passar a ser conseller i Salvadó va assumir l’alcaldia en un moment molt difícil.

Molts ciutadans el recorden fent tasques de rescat a a la plaça de Sant Felip Neri durant el bombardeig en què van morir molts nens. Hilari Salvadó, condemnat en rebel·lia per les autoritats franquistes, va haver de marxar a l’exili al sud de França, i un accident molt greu el va fer tornar per passar els últims anys a la ciutat, ja a la dècada dels 60.