Durant la Guerra Civil, al gener del 1937, el Comitè Executiu del PSUC amb presència d’agents soviètics van decidir fer un cop d’estat defensiu. Ens ho explicava el periodista Jordi Bigues, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.

Al començament de la Guerra Civil, el govern republicà estava format per diferents partits i sindicats: PSOE, POUM, ERC O PSUC. La CNT-FAI, com a moviment sindicalista anarquista, tenia una visió molt diferent de com s’havia d’encarar l’enfrontament armat. Era partidària de crear milícies per controlar la zona republicana, cosa que va crear tensions amb el govern. Aquesta tensió va culminar el maig del 1937 amb la repressió per part del govern de les revoltes anarquistes.

El robatori

L’objectiu era robar 12 tancs, armes de la república que estaven en un vaixell soviètic i comprar munició a París. Volien fer un cop d’estat contra la CNT i els revolucionaris de Barcelona per controlar la revolta que hi havia a la ciutat. Es va preparar amb un grup humà de mil persones a Barcelona i 250 a Castelló que, com a guàrdies d’assalt, estaven preparats.

Es va produir al març als Salesians de Sarrià ―situats al passeig de Sant Joan Bosco―, que era la fàbrica d’armes número 14 de la Generalitat. Un grup de persones armades es va endur els 12 tancs presentant documents falsificats, signats pel responsable de la CNT. L’objectiu era portar-los a la Caserna Vorochilov, controlada pels comunistes, al Sagrat Cor de Sarrià. Les sospites dels vigilants va fer seguir-los i comprovar que no anaven al front sinó a una caserna comunista. Tarradellas va fer de mitjancer entre la CNT i el PSUC perquè retornessin els tancs, però dos mesos després es van produir els enfrontaments coneguts com els fets de Maig del 1937.

La F-14

Era una fàbrica regentada per la CNT amb centenars de persones fabricant bales per al front de guerra i el fusell Mauser. Tenia Un magatzem amb tancs per enviar-los al front i un búnquer soterrani preparat per si es bombardejava la fàbrica d’armes més important de la Generalitat de Catalunya.