Rafael Roldós va ser un autèntic visionari i l’impulsor d’una nova professió amb molt de futur. A banda de la seva tasca com a publicista, va ser el fundador del desaparegut diari ‘Las Noticias’, editat a la ciutat de Barcelona.

Rafael Roldós

Va néixer al carrer de l’Argenteria, al barri de la Ribera. El seu pare, Miguel Roldós, era sabater i la família de la seva mare, Buenaventura Viñolas, estava vinculada al món de la impremta. Aquesta activitat familiar el va portar a treballar, com a tipògraf i caixista, al ‘Diari de Barcelona’.

Es va fer corredor d’anuncis i reservava espais publicitaris del diari que després venia als anunciants. Ell mateix feia els reclams que portava a la impremta. D’aquesta manera, treia una comissió. Després d’anys d’experiència en un món publicitari que tot just començava a néixer, el 1872, amb 26 anys, va fundar al número 5 del carrer d’Escudellers el que va ser la primera agència publicitària de l’estat, Roldós y Compañía.

Publicitat al carrer

En un principi anunciava hotels i farmàcies de la zona i la seva amistat amb el doctor Andreu va donar publicitat a les seves famoses pastilles. Les seves idees innovadores es van fer evidents durant l’Exposició Universal del 1888 a Barcelona, on va idear uns urinaris públics situats a la Rambla, per poder-hi posar publicitat.

També va ser el primer que va utilitzar els tramvies de Barcelona per posar anuncis

Però a banda de la publicitat, Roldós també va ser inventor de producte amb una loció capil·lar, La flor de oro, i les pastilles Aspaime.

El diari ‘Las Noticias’

‘Las Noticias’ va ser un diari de molt èxit que Rafael Roldós va fundar al 1896 i que va desaparèixer al 1955. Amb 50.000 exemplars, va arribar a ser el segon diari amb més tiratge de Barcelona, només superat per ‘La Vanguardia’.

Un diari fet a mida per posar la publicitat que ell mateix contractava i que va despuntar, gràcies al prestigi de plomes com Unamuno, Josep Pla, Carner o Segarra. Es va crear així el primer grup de comunicació català, i per això va escollir un local cèntric, a la Rambla, que amb el temps es va convertir en un espai de trobada on molts ciutadans hi anaven per saber els resultats l’última hora política, social i esportiva.

El palacio de las noticias, la casa Roldós o les pissarres de Can Roldós són alguns dels noms populars de la seu del diari

Però la Guerra Civil va trencar l’activitat empresarial que amb els anys es va limitar a l’originària agència publicitària, que encara continua amb la seva activitat, sent la més antiga d’Europa que encara segueix en actiu.

Ens ho explicava el seu besnet, en José Manuel Casasnovas Roldós al 2018, en aquest capítol del ‘Va passar aquí‘.