Fa nou dies que va esclatar la guerra a Ucraïna i a alguns ja els comença a preocupar una possible falta d’abastiment de determinats productes importats a Espanya com és l’oli de gira-sol. Mercadona n’ha notat compres “desproporcionades” com una de les conseqüència del conflicte amb Rússia i n’ha limitat la venda a cinc litres per client i dia. També ha racionat la venda de llavors amb la finalitat de “garantir un ús normal d’aquests productes“.

Altres supermercats com Bonpreu també estan racionant la compra d’aquest tipus d’oli a un màxim de quatre ampolles o garrafes per persona. Als supermercats Consum, parlen directament de “problemes generalitzats de subministrament d’olis de llavors” —com són també l’alt oleic o els preparats per a fregir— i limiten la compra d’aquest olis a una unitat per client i dia. A grans cadenes de supermercats com Carrefour es veuen prestatges buits que encara no han pogut ser reposats.

L’oli de gira-sol, de fet, és un dels productes més importats a Espanya des d’Ucraïna, representa el 60 % de tot el que arriba. Bona part d’aquests olis es destinen a matèria industrial i, si no n’arriba prou, els experts pronostiquen que a la llarga pot encarir els preus d’altres productes.

Recorda a la forta demanda de paper de vàter prèvia al confinament

La forta demanda d’oli de gira-sol que està havent-hi aquests dies recorda als moments previs al confinament per la covid-19, en què alguns supermercats van detectar fortes demandes en productes bàsics o d’higiene com és el paper de vàter, encara que van assegurar que els distribuïdors els podien abastir sense problemes.

Tot i que ara per ara el Govern espanyol assegura que l’abastiment dels productes està garantit en els propers dos mesos, el problema pot arribar si la invasió de Rússia s’allarga en el temps.