llum

El preu de la llum continua en augment. Aquest diumenge assoleix el segon preu més alt de la història: 379,03 €/MWh, segons les dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE). Això implica un increment del 3,4 % respecte a dissabte. També s’apropa als 383,67 €/MWh del 23 de desembre, la xifra més alta registrada.

Si ens fixem en com afecta aquest increment per trams horaris, entre les 20 i les 22 h es registrarà el preu més alt: 470,01 €/MWh. D’altra banda, el mínim ha estat entre les 3 i les 4 h, amb 334,21 €/MWh .

El gas, un 600 % més car que fa un any

D’aquesta manera, 10 dies després de l’inici de la guerra a Ucraïna el preu de la llum segueix en augment a rebuf de l’escalada en el preu del gas natural. De fet, aquest dissabte els contractes de futurs de gas negociats amb la plataforma holandesa TTF van assolir nous màxims de gairebé 200 €/MWh. Si es compara amb fa un any, l’increment és de gairebé un 600 %, ja que el 5 de març 2021 era de 52,45 €/MWh.

El preu de la benzina supera els 2 €/l

Per primera vegada en la història el preu de la benzina a Barcelona ha superat els 2 €/l. Segons els preus actualitzats pel Ministeri per a la Transició Ecològica, aquest diumenge, 6 de març, la gasolina de 98 ja sobrepassa els dos euros en set estacions de servei de la ciutat. La pujada del preu del barril és deguda a dos motius: d’una banda, un creixement de la demanda després de la pandèmia i, de l’altra, la guerra a Ucraïna.