La seixantena de veïns que viuen a La Chalmeta, un habitatge cooperatiu del barri de la Marina del Prat Vermell, ja gaudeixen dels pisos enllestits. L’any 2017, l’Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs públic per cedir l’ús de set solars municipals, un d’aquests al carrer d’Ulldecona. En aquest cas, la cooperativa Llar Jove Marina Prat Vermell-La Chalmeta va presentar el projecte guanyador i aquest matí s’ha inaugurat oficialment.

La proposta vol oferir una alternativa real a l’habitatge de la ciutat, basat en el model de cessió d’ús i el cohabitatge, que sigui més assequible, integrador i sostenible.

“Nosaltres decidim com volem viure”

Els inquilins dels 32 habitatges nous han pogut decidir com s’organitzen, quins són els usos dels espais comuns de la finca i, també, quines relacions estableixen amb el barri. Per això, Miquel Arroyo, un dels veïns, ha sentenciat: “Nosaltres decidim com volem viure” i ha explicat que han començat a construir “des de zero” els habitatges: “Ho hem fet compartint, decidint i col·laborant.”

Els veïns de La Chalmeta coincideixen que aquests anys de prendre decisions han enfortit les relacions. De fet, Rosa Garcia assegura: “Tota la comunitat és casa meva i, per tant, puc compartir amb els veïns coses que abans, a la ciutat, trobava difícil compartir.” També ressalta que aquests habitatges són l’oportunitat d’accedir a pisos assequibles. A més, David Lorente, el president de la comunitat de veïns, subratlla que han creat “forts lligams amb el barri”.

Tota la comunitat és casa meva i, per tant, puc compartir amb els veïns coses que abans, a la ciutat, trobava difícil compartir”
Rosa Garcia, veïna

Una manera d’humanitzar el barri

El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha posat en relleu que aproximadament la meitat de veïns de La Chalmeta són de la Marina, però que fins ara no tenien la possibilitat d’accedir a un habitatge. L’objectiu és que en els propers 10 anys hi hagi 30.000 veïns més. Per això, el consistori ha impulsat diversos projectes per construir habitatge protegit i millorar l’espai públic de l’entorn.

A més, Serra ha valorat el fet que els baixos de l’edifici estiguin oberts al barri: “Permetrà portar activitat econòmica i social al barri i humanitzar-lo.”