Les columnes de Puig i Cadafalch, situades al peu de la muntanya de Montjuïc, tenen una forta càrrega simbòlica i per aquest motiu han tingut una trajectòria ben agitada, amb demolicions i canvis d’emplaçament.

Urbanitzar Montjuïc

L’any 1915, Puig i Cadafalch va proposar un projecte d’urbanització de la muntanya de Montjuïc amb vistes a una exposició internacional sobre les indústries elèctriques. Un dels elements important d’aquella urbanització era un monument format per quatre columnes coronades amb quatre victòries alades que simbolitzés el catalanisme. Aquella exposició no va anar endavant, però sí que ho va fer l’Exposició Universal de 1929. El projecte es va recuperar i es van construir les quatre grans columnes de 20 metres d’alçada amb capitells jònics, representant les quatre barres catalanes. L’emplaçament original va ser davant de l’actual font màgica de Montjuïc, que en aquell temps no estava construïda. De fet, no hi havia res construït a la zona i les quatre columnes van ser el primer element que es va erigir en aquest lloc.

Enderrocades per Miguel Primo de Rivera

Les quatre columnes van romandre dempeus entre el 1919 i el 1928, quan la dictadura de Miguel Primo de Rivera, pare del falangista José Antonio Primo de Rivera, les va fer enderrocar. Va ser, precisament, Primo de Rivera qui va posar el nom de plaça d’Espanya a la zona d’accés a l’Exposició Universal.

Amb l’arribada de la democràcia, diverses iniciatives cíviques van proposar de tornar a aixecar el monument de les quatre columnes. Als anys 1994, 2001, 2002, 2005 i 2007 va haver-hi diversos intents. L’any 2009, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposició no de llei per restituir el monument. El 2010, es va presentar el projecte, i el 27 de febrer de 2011, les noves columnes de Puig i Cadafalch van ser inaugurades solemnement. En el nou emplaçament, miren de cara a cara la plaça d’Espanya. Ens ho explicava l’historiador Xavier Cazeneuve a finals de 2018 en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.