Fa més de 70 anys que aquestes columnes jòniques presidien les vistes de la muntanya de Montjuïc. Avui han quedat restituïdes i amb elles una part de la memòria històrica de tots els catalans. La construcció ha estat una iniciativa de la societat civil. ENRIC PADROSA, Xarxa Cívica de Països dels Catalans L'any 1929, el dictador Primo de Rivera va eliminar un símbol nacional. Avui, un de poètic i un altre que ja és patrimoni de la humanitat, els han donat la benvinguda. Un nou marc que pot servir per a futures celebracions. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona L'any 1919 Josep Puig i Cadafalch va erigir aquestes quatre columnes en representació de les quatre barres de l'escut de Catalunya. Però no es troben a l'emplaçament original que eren, una mica més abaix, a la plaça de les Belles Arts, on ara hi ha la font màgica. Us ha informat des de la muntanya de Montjuïc, Marc Bermejo.

A tocar d’on van erigir-se les columnes per primer cop, a la plaça del Marquès de la Foronda, els Castellers de Barcelona hi han aixecat un castell humà. La Coral Sant Jordi ha vestit amb l’esplendor del cant aquesta cerimònia carregada de patriotisme i simbolisme. La restitució de les columnes de 20 metres d’alçada ha costat dos milions d’euros.

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, han participat en l’acte de restitució de les quatre columnes de l’arquitecte modernista i polític català, Josep Puig i Cadafalch. La inauguració també ha comptat amb la presència de la coordinadora de la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals, Blanca Serra, i el membre del Secretariat i fundador de la Xarxa, Enric Padrosa, entre altres autoritats.