A l’edat mitjana, l’Ajuntament gestionava la prostitució de la ciutat a través de tres grans bordells municipals.

Prostíbuls tolerats, però controlats

Un dels tres grans bordells de la ciutat era el de Viladecols, situat a la plaça Reial. Ocupava l’espai que queda entre els carrers del Vidre, dels Tres Llits, de Rauric i de les Heures. En aquest grup d’edificis, treballaven i vivien les dones prostituïdes, i també hi havia llocs de menjar i beure pels clients.

En aquella època, els bordells eren tolerats, però sotmesos a control municipal. Les dones tenien prohibit exercir fora d’aquests espais. L’ajuntament gestionava aquesta activitat a través del Consell de Cent i amb el vistiplau de l’Església Catòlica, que ho considerava un mal necessari. Es considerava que la prostitució evitava mals majors, com els adulteris o les violacions.

Els arrendadors dels locals eren burgesos de la ciutat. Del que es pagava pel servei, una part anava pel bordell, una altra a imposts i una tercera era per a la dona.

Religió i hipocresia social

Quan arribava la Setmana Santa o hi havia celebracions religioses, les prostitutes eren confinades als convents, com la Casa de les Egipcíaques, situada al carrer del mateix nom. La manutenció de les dones durant aquests dies -llit, llenya o aliments- la proporcionava el propi Consell de Cent a través de la figura del Cap de Guaita, que de passada vigilava que cap d’elles no s’escapés. Quan s’acabava el període religiós, les dones tornaven al prostíbul però alguna decidia quedar-se al convent i fer-se monja, una de les poques sortides per les prostitutes de l’època.

A la Casa de les Egipcíaques també es recollien prostitutes de més edat, jubilades o malaltes, i dones maltractades o considerades boges. Amb tanta interna, el convent es va quedar petit i, a la pràctica, es va convertir en una presó de dones. Per aquest motiu, van haver de comprar un terreny al carrer de Les Penedides per construir-hi un nou convent.

El control de les prostitutes per part de l’ajuntament i el seu confinament a bordells i convents es va acabar amb la Contrareforma de l’Església Catòlica, a finals del segle XVI. Ens ho explicava al 2019 Meritxell Carreres, guia oficial d’AdaptamBcn, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.