El castell de Torre Baró és el símbol i la icona del districte de Nou Barris. Però fa uns anys va estar a punt de desaparèixer.

El projecte d’una ciutat jardí

El castell és dins la muntanya de Collserola, a la serra de les Roquetes. Aquest edifici, una torre senyorial en forma de fortalesa, formava part d’un projecte d’urbanització d’aquesta part de la muntanya per la creació d’una ciutat jardí destinada a les classes populars. Per a aquest motiu, el 26 de març del 1904, el marquès de Vallbona, Manuel Maria de Sivate Llopart, va constituir juntament amb altres accionistes la societat que ho havia de permetre.

El projecte, però, va fracassar per problemes econòmics i perquè el lloc estava molt mal comunicat amb la resta de la ciutat. Van sobreviure alguns elements, com el xalet pilot de la ciutat jardí, la carretera alta de les Roquetes i el castell de Torre Baró.

Un castell inacabat

El geògraf i historiador Ricard Fernández explica que Manuel Maria de Sivate Llopart tenia dos fills malalts. Els metges li havien recomanat que els portés a viure a la muntanya per guarir-se. Per a aquest motiu, el baró va construir un castell. Malauradament, els fills van acabar morint en 1918 amb només dos dies de diferència. Per això, el castell va quedar inacabat.

El castell, amenaçat

A finals de la dècada dels 60, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar un pla parcial molt agressiu que preveia la urbanització dels barris de Vallbona, Torre Baró i la Trinitat Nova amb la construcció de grans blocs d’habitatges com els que hi havia al barri de Ciutat Meridiana. Això comportava la invasió de tota la muntanya de Collserola i l’enderroc del castell de Torre Baró.

Aglutinador en la fundació de Nou Barris

Com a reacció als plans urbanístics de l’Ajuntament, nou barriades del nord de Sant Andreu es van ajuntar i van fundar l’any 1970 l’anomenada Associació de Veïns de Nou Barris, destinada a defensar els seus interessos. Entre d’altres, reivindicaven la muntanya de Collserola com a un pulmó verd i la preservació del castell de Torre Baró com a patrimoni històric arquitectònic. A partir d’aquell moment, el castell es va convertir en la icona d’aquests nou barris i, finalment, en icona i símbol del districte actual de Nou Barris.

Patrimoni del barri

Ja en època democràtica, de cara a la recuperació del castell, va entrar en joc una entitat cultural sense ànim de lucre molt important al districte: l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris. Gràcies a la seva feina excel·lent, tant els veïns i veïnes dels districte de Nou Barris com els diferents grups polítics que conformen el ple del districte, van acabar convençuts que aquesta edificació era un patrimoni important que s’havia de catalogar i conservar tot rehabilitant-lo i donant-li una funció social.

Des del 2014, el castell de Torre Baró, un cop restaurat, va obrir les portes al públic i funciona com a mirador i com a punt d’informació de la muntanya de Collserola.