El Jardí dels Tarongers, coneguda com la Casa Bartomeu, va ser la casa d’un mecenes de Pedralbes que va convertir el seu saló en escenari de concerts i activitats culturals.

Una casa dedicada a la música

Josep Bartomeu va ser un industrial català del sector metal·lúrgic. Era un home molt culte i es va preocupar del desenvolupament cultural, especialment de la música. Als anys 40 del segle XX, Bartomeu va comprar una finca noucentista al carrer de la Ràbida, 5, al barri de Pedralbes, i la va convertir en un centre d’esdeveniments culturals. S’hi van fer molts concerts i s’hi van interpretar obres d’autors poc coneguts a la ciutat. La casa rep el nom de Jardí dels Tarongers, pels arbres que hi havia en una de les entrades.

El saló de concerts

Avui, la sala on es feien els concerts porta el nom del pintor que en va decorar les parets, Antoni Vila i Arrufat. L’accés a aquests concerts era lliure i hi estava convidat tothom que tingués interès a la música. Una de les artistes que va actuar a casa de Bartomeu és la cantant d’òpera Victòria dels Àngels. També hi va actuar Montserrat Caballé, de qui es diu que podria haver debutat en aquest lloc. A la sala de concerts es van presentar obres com ‘La història d’un soldat’, de Stravinsky.

Bartomeu va morir el 1980 i va llegar la casa a la Generalitat amb una condició: la casa s’havia de dedicar al món de la cultura i, més en concret, a la música. La Generalitat va convertir la casa en un centre de documentació musical, fins que el 2003, els arxius van ser traslladats a la Biblioteca de Catalunya. L’any 2014, la Generalitat va cedir la casa en ús al Consell Català de la Música que l’ha dedicat, des de llavors, als joves intèrprets que surten de les escoles de música i dels conservatoris de Catalunya.

Ho va explicar Josep M. Busquets, president del Consell Català de la Música, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.