Prop de Santa Maria del Mar, hi vivia la família de Joan Colom i Bertran que, segons la tesi de l’historiador Jordi Bilbeny, podria haver estat el mateix que va descobrir Amèrica.

L’historiador Jordi Bilbeny situa la casa familiar al número 11 del carrer de Mirallers, al barri de la Ribera, com recull al seu llibre ‘El dit de Colom’. L’investigador té proves documentals que el 1398 la família Colom de Barcelona residia en aquest palau i sosté que l’almirall era un noble barceloní que va ser diputat, governador i militar.

Cristòfor Colom parla en els seus textos de Barcelona, és rebut pels reis a Barcelona i explica que havia estat a les ordres de Renat d’Anjou. Un detall que també comparteix Joan Colom de Barcelona que, a més, al seu escut té unes armes dels Bertran de Barcelona, un detall que també comparteix Cristòfor Colom.

Molts dels escriptors destaquen la devoció de Colom per Santa Maria, un fet que Bilbeny relaciona amb què vivia a prop de Santa Maria del Mar. Colom parla en molts dels seus escrit d’una església que s’estava construint a prop de casa seva.

Rebut pels reis a Barcelona

La carta que els Reis Catòlics van enviar a Cristòfor Colom perquè vingués a Barcelona l’any 1993 està datada del 30 de maç. Colom va entrar el 3 d’abril a la ciutat i va ser rebut per la multitud. Per Bilbeny les distàncies deixen clara una teoria.

És impossible que amb tres dies vingués de Palos de la Frontera a Barcelona. On estava era a Pals.”
Jordi Bilbeny, historiador

A  més, Cristòfor Colom va ser rebut al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra de Badalona i va dormir al Mas Sunyol, que curiosament era propietat de Joan Colom i Bertran.