Algunes botigues han decidit apujar la persiana aquest divendres tot i ser un dia tradicionalment festiu. A més, a diferència de l’any passat, enguany el 12-O és un dels vuit festius que marca la Generalitat perquè els establiments que vulguin puguin obrir. Aquesta mesura ha provocat que l’activitat comercial hagi estat una imatge recurrent a la ciutat i a tot Catalunya. Alguns ho han fet per criteris comercials; i d’altres, perquè “no tenen res a celebrar”.

La llibreria La Inexplicable, de Sants, és un dels establiments que ha optat per treballar. En el seu cas, per conviccions polítiques. Aprofitaran el dia, diuen, per “treballar amb la persiana a la meitat per fer inventari”.

La Xarxa d’Economia Solidària també crida a treballar

La Xarxa d’Economia Solidària (XES), una organització formada per més de 300 socis, que defensa un sistema econòmic “respectuós amb les persones ha difós un comunicat en què reivindica “que no tenen res a celebrar” i han cridat a “treballar en horari habitual”.

Per la XES, el 12-O és una data que simbolitza “la conquesta d’Amèrica” i “l’exaltació a la monarquia”. Afirmen que és una data que ha estat “utilitzada com a pretext per grups feixistes que ocupen els carrers per proclamar consignes d’odi i racistes i perseguir a ideologies diverses.”

L’altra cara de la moneda

El sector de la restauració ha estat el més beneficiat de la jornada. Bars i restaurants  han aprofitat la possibilitat d’obrir per treballar a ple rendiment. El bon temps ha acompanyat i les terrasses s’han omplert de gent que celebrava el Dia de la Hispanitat i de gent que no.

cervesa terasses