Les obres en una finca de la ronda de Sant Antoni han deixat al descobert 25 inhumacions corresponents als segles XIV-XV. Les tombes formarien part del cementiri de l’antic priorat de Santa Maria de Natzaret que hi havia en aquest indret. La intervenció, dirigida per l’arqueòleg Jordi Ramos, va començar al juliol.

Cementiri i posterior convent

Segons explica el Servei d’Arqueologia, les tombes estaven excavades directament al terreny natural, sense presència de taüts o altres tipus de coberta. Els adults es van trobar orientats d’oest a est, i els infants, de nord a sud, de manera excepcional, malgrat ser enterraments cristians.

Els arqueòlegs ja tenien constància de l’existència del priorat i també del convent de Valldonzella, que va ocupar aquest indret posteriorment -entre 1674 i 1909-, quan la comunitat de monges s’hi va traslladar després que el seu convent situat a prop de Creu Coberta fos destruït durant la Guerra dels Segadors (1652).

A la ronda de Sant Antoni, els arqueòlegs han fet diverses troballes, però destaquen els 25 cossos de dones, homes i infants. Jordi Ramos, de l’empresa ATICS, assegura que també hi ha fragments d’altres esquelets que haurien quedat en aquest lloc després que es traslladessin la majoria de tombes del cementiri per fer el convent de monges. Ara, els arqueòlegs estan en espera de poder fer un estudi per saber el nombre total de tombes.

Restes prehistòriques?

Els 25 esquelets trobats estan intactes perquè estaven en una cota més baixa, anterior al convent de Valdonzella. També s’han trobat restes de canalitzacions i dipòsits dels segles XIII i XIV. Per Jordi Ramos, encara hi ha feina a fer i es podrien trobar algunes restes més. De moment, assegura que tenen coneixement del pas d’una riera i que, un cop puguin baixar per sota d’aquesta, es podrien trobar restes prehistòriques.

Per saber-ho, caldrà esperar encara uns mesos. De moment, els arqueòlegs segueixen treballant. Quan acabin la recerca, continuaran les obres de construcció d’un hotel en aquesta finca de la ronda de Sant Antoni amb façana posterior al carrer de Joaquín Costa.