Gràcies a les tres xemeneies de La Canadenca, Barcelona va ser la primera ciutat espanyola que es va il·luminar a principis del segle XX. El 1896 només hi havia una xemeneia, però en els 16 anys següents la fàbrica va anar creixent i se’n van construir dues més. Des del principi cremaven carbó per generar electricitat. Tot i que originàriament es deia Barcelona Traction Light and Power, popularment es va conèixer amb el nom de La Canadenca perquè aquesta empresa es va fundar al Canadà.

Vaga de La Canadenca

Precisament un conflicte entre els propietaris de l’empresa i els treballadors per l’afiliació va generar la vaga de La Canadenca que comença el 5 febrer i acaba el 14 de març de 1919. Prop d’un mes i mig; sense haver-hi serveis mínims.

Barcelona va quedar sense transport, sense llum, sense pa, sense res. Gràcies a la mobilització obrera es va reduir la jornada laboral a vuit hores. Durant la Guerra Civil, l’aviació franquista coneixia la importància estratègica d’aquesta fàbrica i per això es va convertir en un dels seus objectius.

A part de La Canadenca, hi havia fàbriques de metal·lúrgia al costat que es dedicaven a la indústria de material bèl·lic i La Canadenca feia l’electricitat per a aquestes. Un dels llocs que més va bombardejar l’aviació franquista va ser al Poble-sec, perquè intentaven bombardejar la fàbrica. Les xemeneies de La Canadenca van treure fum fins als anys 80. Però tot i que van deixar de funcionar, encara avui dia són un símbol del Poble-sec.