Les bombes de l’aviació feixista italiana van sembrar el pànic a la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil.. Un noi de 16 anys va ser testimoni de la bomba més cruel, al convent convertit en refugi a la plaça de Sant Felip Neri. En aquest ‘Va passar aquí‘ n’explica tota la història la germana d’un dels testimonis.

Francisco Béjar, el porter de Sant Felip Neri

El 30 de gener de 1938 va ser un dia tràgic a la ciutat amb 216 morts i 125 ferits. Va provocar la mort de 42 persones, entre elles 30 nens refugiats al convent de Sant Felip Neri.

El porter d’aquell col·legi era Francisco Béjar, i la seva germana Remei Béjar ens explicava l’any 2017, aquesta història que el seu germà li ha deixat com a llegat familiar. La Remei relata com el seu germà recordava que la majoria procedien de la ciutat madrilenya d’Alcalá de Henares; eren els anomenats ‘germans d’Ibèria’. També hi residien infants de Barcelona que s’asseguraven una llesca de pa amb llet condensada.

Ell es va quedar penjat entre dos balcons i m’explicava que va ser molt dur veure els nens que veia cada dia morts”
Remei Béjar, germana del porter de Sant Felip Neri

En Francisco era orfe, i després de la bomba va voler buscar al seu pare de qui recordava que vivia per Santa Caterina. Quan va trucar la porta es va trobar amb una senyora que portava els seus tres fills al refugi de Sant felip Neri i que era la nova dona del seu pare.

Llavors en Francisco es va assabentar que un dels seus germans havia mort al bombardeig”
Remei Béjar, germana del porter de Sant Felip Neri

Memòria viva del bombardeig

Poc temps després va néixer la Remei que recorda com el seu germà abans de morir, va fer les memòries amb tots els seus records, que ella ha lliurat al Memorial Democràtic, per conservar la memòria històrica d’aquest bombardeig.

Una placa commemorativa recorda les víctimes de la plaça de Sant Felip Neri. A la façana encara es conservaven les marques de la metralla d’aquell dia, unes marques que el franquisme va tergiversar dient que eren forats de bala dels afusellaments a religiosos per part de republicans.