Al carrer d’Otger, 9 hi ha la casa on havia viscut a principi de segle XX Ramona Albà Montcada, coneguda com la Mundeta, una estafadora que va aconseguir ensarronar la gent de Sant Andreu. En aquest ‘Va passar aquí‘ s’explica tota la història.

Sis pessetes per un duro

Cap al 1918-19, va aparèixer a Sant Andreu una dona analfabeta que oferia una mena de servei de banca: el client aportava un duro i en una setmana rebia sis pessetes. Com que la Mundeta anava pagant, el negoci es va fer molt popular i la clientela va créixer: des de persones que només tenien un duro, fins a persones i famílies que aportaven tots els seus estalvis.

Després d’un any i mig, a finals del 1918, el sistema es va col·lapsar i la Mundeta ja no podia fer front als pagaments. En aquell moment, l’estafa ja havia atrapat moltíssima gent de Sant Andreu.

Aquesta mena d’estafa es coneix com estafa piramidal. Els interessos es paguen als clients amb els nous ingressos. Però sempre arriba un moment que el sistema es col·lapsa perquè no hi ha prou ingressos per pagar els interessos. Mig segle abans que la Mundeta, Baldomera Larra, la filla de l’escriptor Mariano José de Larra, ja havia fet servir aquest sistema a Madrid.

Estimada, malgrat tot

La gent que havia estat estafada estava, lògicament, indignada amb la Mundeta. Però la resta de la gent de Sant Andreu no es va girar en contra seu, ans al contrari: n’hi havia que fins i tot reien. La cosa va arribar al punt que, un cop detinguda, es va fer passar per malalta per evitar ser jutjada. El jutge no la va creure i va fer buscar algú que la portés en llitera al jutjat. Però ningú de Sant Andreu s’hi va prestar.

La premsa també va tractar de manera desigual la Mundeta. Mentre la premsa lerrouxista, republicana i radical va atacar a fons l’estafadora, la premsa catalanista i de dretes gairebé no en va parlar.

Absolta!

La Mundeta era una dona analfabeta i al judici això va tenir una gran importància: en no saber llegir ni escriure, no havia signat cap paper amb cap client ni portava cap registre dels comptes. A més, davant del jutge, la Mundeta va dir que la seva intenció era tornar els diners amb interessos a tothom, però que havia tingut problemes perquè al carrer Gran de Sant Andreu hi havien posat un banc legal que li feia la competència i li havia fet molt de mal al seu negoci.

A tot això cal afegir que dues persones més de Sant Andreu havien fet dues estafes piramidals alhora que la Mundeta, i això la devia deixar sense clientela. Davant dels fets, els que es podien provar i els que no, el jutge la va absoldre.

La darrera notícia que es té sobre la Mundeta és de l’any 1931, en plena República, quan va aparèixer un anunci seu a ‘La Vanguardia’ dient que ho estava arreglant tot per tornar els diners als seus clients.