En els últims 12 anys, la unitat TEDAX dels Mossos d’Esquadra ha localitzat i desactivat més de 8.200 artefactes explosius a tot Catalunya i ara el cos ha elaborat un mapa que recull aquestes intervencions. Són objectes relacionats amb conflictes bèl·lics del passat —per exemple la Guerra Civil i la Guerra del Francès—, com ara projectils d’artilleria, bombes d’aviació i granades. D’acord amb el mapa, a la comarca del Barcelonès se n’han trobat 255 des del 2012.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, el sergent Gustau i l’historiador Jordi Amigó han recordat que la creació del mapa s’alinea amb el compromís de la policia catalana de preservar la memòria històrica. “És molt interessant perquè no hi ha cap documentació del lloc on han caigut els projectils i aquest mapa ens dona molta informació”, ha dit Amigó. Segons ell, permet radiografiar una possible zona de batalla i actuar amb seguretat davant d’un incendi, per exemple.

Imatge d’un artefacte explosiu facilitada pels Mossos d’Esquadra

Molta feina per fer

Tots dos han constatat que encara queden dècades de feina perquè “ningú pot precisar quan deixarem de trobar” aquest tipus d’objectes. En el cas de Barcelona, és quan es fan remodelacions o obres públiques que surten a la llum artefactes oblidats. “Quan es comença a excavar al subsol de la ciutat es localitzen artefactes que eren a un o dos metres de profunditat i que fins a aquell moment són impossibles de trobar”, ha explicat el Gustau.

L’any 2019 es va viure a la ciutat un episodi sonat relacionat amb un artefacte explosiu. A la platja de Sant Sebastià es va divisar a 25 metres mar endins un projectil de 80 centímetres de perímetre i més d’un metre de llargada. El bany es va prohibir i l’Armada espanyola el va fer esclatar l’endemà. En el moment de la detonació, es va poder apreciar una explosió en forma de guèiser de pocs metres d’alçària. En una altra ocasió, un veí de Nou Barris va localitzar una granada de morter a Collserola, prop del castell de Torre Baró.

12 granades en un fals sostre de Castellbisbal

Entre les troballes més inversemblants, en destaca la darrera dels TEDAX a Castellbisbal. El dia 8 de gener, el propietari d’un pis va localitzar fins a 12 granades de mà en un fals sostre mentre hi feia obres de millora. Segons Amigó, la hipòtesi que pren més força sobre el perquè i l’origen dels explosius és que els van amagar els anarquistes durant la Guerra Civil en veure que perdien. Amb el ràpid avenç de les tropes franquistes, van ocultar material bèl·lic a dobles murs o falsos sostres.

Què faig si localitzo un artefacte explosiu?

El sergent Gustau ha recordat al programa que, en cas de trobar algun tipus d’artefacte explosiu, no s’ha de tocar ni moure del lloc on s’ha localitzat. En una situació d’aquestes característiques, el més adient és trucar immediatament al 112 per tal que els especialistes del TEDAX es desplacin al lloc de la troballa i en facin una extracció segura, ja que qualsevol tipus de manipulació és perillosa.