La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana torna a una de les places emblemàtiques de Barcelona: la plaça Reial. Ara, es fixa en l’ambient que hi ha en aquest espai concorregut i amb molta vida nocturna. Repassa els bars que durant els anys 50 i 60 eren coneguts per la cervesa i els campionats que s’hi organitzaven i també es fixa en les tres discoteques emblemàtiques.

Els bevedors de cervesa de la plaça Reial

Durant els anys 50 i 60, la plaça Reial va ser coneguda pels litres de cervesa que s’hi servien, fins i tot els locals de la plaça organitzaven campionats de bevedors de cervesa. El centre neuràlgic d’aquests esdeveniments era la Cerveseria Canarias, que muntava el campionat mundial de bevedors de cervesa. El local encara existeix entre les arcades de l’espai.

Se servien grans gots de cervesa i eren molts els barcelonins que hi participaven o anaven a xafardejar a la plaça.

Foto de Xavier Miserachs

Un altre dels bars que encara es mantenen a la plaça és el bar Glaciar, també l’Ambos Mundos. Hi havien estat el Tirol i el Monparnasse.

La plaça Reial nocturna

La discoteca històrica de la plaça Reial és el Jamboree. A principis dels anys 60, Joan Rosselló va transformar el bar Brindis en una cava de jazz. El local va aconseguir posar la ciutat en el circuit de les gires de les grans estrelles del jazz i també es va fer coneguda entre els intel·lectuals i la marineria de la VI Flota que atracava sovint al port.

La discoteca Karma va obrir portes el 31 de desembre del 1978 com una sala de rock amb un estil canalla, rocker i underground.

La sala Sidecar va engegar el 1982 amb una programació de concerts i sessions amb la idea de fer confluir les tendències creatives de la ciutat. L’espai ara afronta un canvi de mans, però asseguren els nous gestors que mantindran l’esperit.