Girafa al Zoo de Barcelona

La iniciativa ZOOXXI alerta que el naixement d’una cria de girafa el 10 de febrer al Zoo de Barcelona podria vulnerar l’Ordenança de protecció, tinença i venda d’animals de l’Ajuntament de Barcelona. Afirmen que l’animal, de la subespècie Rothschild, no compleix cap dels requisits que marca la normativa per permetre la criança de l’espècie a la ciutat.

Tot i reconèixer que encara no fa un any de l’entrada en vigor de l’ordenança, el comunicat de ZOOXXI apunta que aquest naixement és un dels casos que no s’haurien de repetir a partir del mes de juliol del 2020.

Tota la vida en captivitat

Segons l’ordenança municipal, la reproducció d’animals al Zoo hauria d’anar lligada a la protecció d’hàbitats concrets i la reintroducció dels animals a la natura. Per això està restringida només a unes espècies determinades, entre les quals no hi és la girafa.

Si bé és cert que la girafa Rothschild forma part d’una de les espècies amb què el Zoo de Barcelona participa en el Programa europeu d’espècies en perill (EEP), cap de les girafes del Zoo no han participat mai en cap programa de reintroducció d’espècies. Segons el comunicat de ZOOXXI, aquest programa “es limita a la cria i intercanvi d’animals entre zoos”. A la pràctica, això vol dir que els exemplars que neixen al Zoo de Barcelona passaran tota la vida en captivitat.

El nou Zoo de Barcelona

L’aprovació de la iniciativa ciutadana ZOOXXI, el 3 de maig, va suposar la modificació de l’Ordenança de protecció, tinença i venda d’animals, un document que marca com ha de ser el Zoo de Barcelona de cara als propers anys. L’objectiu és que l’equipament redueixi el nombre d’espècies i que s’enfoqui més a la docència.