Fa mesos que alguns veïns del carrer de la Reina Amàlia, al Raval, viuen un autèntic “infern”. Alerten que el pàrquing on deixen el cotxe s’ha convertit en un refugi per al consum de droga: diuen que s’hi cola gent a l’interior, hi consumeixen tot tipus de substàncies i alguns hi passen la nit sobre matalassos o cartrons. Cada dia s’hi troben, per exemple, brutícia, xeringues i defecacions.

I betevé n’ha estat testimoni. El garatge és part d’un complex de l’Institut Municipal de l’Habitatge (IMHAB), situat al 31-33 de Reina Amàlia, davant la plaça de Josep M. Folch i Torres. A l’espai, acabat d’inaugurar el 2011, hi ha uns 30 pisos en dret de superfície i 96 destinats a gent gran. La situació també preocupa, precisament, els qui treballen amb els ancians: expliquen que, més d’un cop, qui es cola al pàrquing ha accedit a l’edifici i hi ha hagut robatoris.

Com entren al garatge?

L’aparcament, amb unes 85 places, es troba sota el complex i s’hi pot entrar per diferents portes. La conflictiva és la del carrer de la Lleialtat perquè està trencada i hi pot accedir qualsevol sense necessitat d’introduir el codi o la targeta de seguretat. Amb una mica de força i una empenta, ja ets dins. Al pàrquing hi estacionen el vehicle conductors de tot el barri però, sobretot, llogaters dels habitatges de l’IMHAB.

Xeringues sense utilitzar a l’interior d’un cotxe abandonat.

“S’instal·len darrere els cotxes, entre les parets, a les escales que baixen al pàrquing… Per a la gent que té família és horrible, perquè és una lluita constant“, explica un veí, que prefereix mantenir l’anonimat. Lamenta que molts han optat per acompanyar les seves dones a buscar el cotxe perquè no estan còmodes anant-hi soles i, a més, organitzen batudes entre veïns per fer fora els ocupants.

La plaça Folch i Torres, nucli d’incivisme

Segons aquest veí, “tota la problemàtica que tenim a fora [a la plaça] entra dins el pàrquing, i hi hem de conviure a dins de casa nostra“. El cert és que ja fa temps que els veïns dels carrers de la zona es queixen de l’estat de la plaça de Josep M. Folch i Torres perquè està “molt degradada” i “hi ha passat de tot, des de robatoris o baralles per droga a un assassinat“.

La plaça de Josep M. Folch i Torres i el complex del PHMB, de fons.

Un altre veí ─que tampoc no vol revelar el seu nom─ ha assegurat a betevé que “l’estat de la plaça és lamentable i només fa un parell d’anys que es va reformar“. “És un espai que es va degradant minut a minut. Això no passaria en una altra part de la ciutat i sembla que per a aquest Ajuntament siguem gent de segona”, critica. Vol que la zona “torni a ser per a la gent que hi viu” i reclama que el consistori hi faci “un bon manteniment“.

L’Ajuntament pren mesures per protegir el pàrquing

Els veïns s’han reunit diverses vegades amb representants de l’Institut per trobar una solució, en especial pel que fa al garatge. Segons l’Ajuntament, s’estan fent “les actuacions necessàries per resoldre el problema“: es repararà el pany de la porta per segon cop, es tornarà a posar vigilància a l’edifici (ja n’hi havia hagut en alguna ocasió), s’arreglarà la il·luminació i es farà “una neteja en profunditat dels espais que han estat ocupats”.