Des del 10 de febrer el  Zoo de Barcelona té un nou membre a la família. És una cria de girafa que va parir la Nuru, que va arribar a Barcelona ara fa nou anys procedent del zoològic d’Emmem als Països Baixos. La gestació de la girafa, que encara no té nom, ha durat 468 dies. Ara, la petita girafa, acompanyada de la seva mare, romandrà uns dies als dormitoris de la instal·lació abans d’ajuntar-se amb la resta del grup. D’aquesta manera, l’equip de cuidadors poden atendre amb més cura les necessitats de totes dues. No obstant això, l’actual instal·lació de les girafes va permetre que els visitants poguessin gaudir del part del cadell, sense que cap de les dues se sentissin molestes ni amenaçades. A diferència d’altres mamífers, la mare dona a llum dreta, de vegades fins i tot caminant. Cal tenir en compte, que per norma general, una cria mesura quasi dos metres d’alçada en néixer.

Una espècie en extinció

La cria de girafa és de la espècie africana Rothschild, que està en perill d’extinció. Precisament la seva mare va arribar al Zoo dins Programa Europeu de Conservació de girafes i la Unió Internacional per la Conservació de la Natura la considera com a espècie amenaçada. Cal recordar que antigament la girafa s’estenia per gran part d’Àfrica, però la progressiva desertització, la desforestació, així com l’expansió de la ramaderia, el canvi climàtic o la caça furtiva, entre altres, han restringit molt la seva àrea de distribució i en resten grans poblacions només en algunes àrees protegides dins de parcs nacionals. És per aquest motiu, que els experts defensen que és imprescindible l’existència d’aquesta espècie en zoològics amb l’objectiu de crear una reserva de més de 500 girafes, per així poder tornar a introduir-les al seu hàbitat natural quan les circumstàncies ho permetin.

Precisament el cas d’aquesta nova cria de girafa és un bon exemple de cap a on vol anar el Zoo de Barcelona. El nou pla estratègic preveu convertir el zoo en un centre de referència de primer ordre en la conservació, preservació de la biodiversitat i en la cura del benestar dels animals.