El Xavier Riu va néixer el 1954 a Madrid, on la família s’havia traslladat per temes laborals, però quan tenia tres anys va retornar a Barcelona. Llicenciat en Història, ha estudiat temes socials i polítics, ha fet de mestre i ha tingut una vida política activa, primer al PSUC, després a Iniciativa i actualment a Barcelona en Comú. El seu vincle amb l’associació de veïns del barri es remunta als principis de l’entitat.

El seu interès pel barri s’ha traduït en un arxiu personal d’unes 3.000 fotografies, part de les quals estan cedides al projecte Finestres de la Memòria.

La fotografia com a aliada de les reivindicacions veïnals

Amb la fotografia com a aliada, Xavier Riu ha participat en reivindicacions tan significatives com la de les Cotxeres de Vilamarí, on els veïns van aconseguir mitja illa per fer-hi una escola i un institut; o la del Parc de l’Escorxador, on tothom veia venir que hi construirien quatre illes de cases i, ja en l’època de la Transició, es van fer un gran parc i una biblioteca.

Com ell mateix explica, el fet d’anar recopilant imatges li ha servit en lluites concretes per veure els antecedents i plantejar les propostes amb arguments i rigor.

Banc d’imatges i projecte col·lectiu

Riu també va intervenir en la lluita per la Casa Golferichs, avui centre cívic, que ja reivindicaven des del barri de Sant Antoni. Com a mestre, ha compartit la seva col·lecció d’imatges amb els alumnes per fer-los conscients del seu paper en la millora de l’entorn. Explica que té unes 3000 fotografies que documenten 40 anys de canvis al barri, però que no només en són testimoni sinó que són la constatació que les coses es poden canviar i podem dir-hi la nostra. 

Per això li agradaria que, quan es retiri, el seu arxiu seguís fent servei en algun centre. Abans d’arribar aquest dia, però, espera assolir un dels seus reptes: trobar alguna imatge dels ramats que travessaven el barri per anar a l’escorxador.