Anna Punsí, periodista de SER Catalunya des de fa gairebé 20 anys, ha presenciat diverses actuacions de la policia que han acabat finalment amb càrregues contra els manifestants. En posa com a exemple el desallotjament de la plaça de Catalunya el 27 de maig del 2012 per la brutalitat de les càrregues policials. Però recorda especialment l’1-O per la tensió i la “situació angoixant” que es va viure a l’Escola Jesuïtes Sant Gervasi – Infant Jesús, on va fer la cobertura periodística. “Estava tremolant per la tensió del moment. Tots teníem els nervis a flor de pell”, explica. Així defineix l’1 d’octubre: “Va ser un David contra Goliat”.

La periodista de tribunals narra com va arribar la policia al col·legi, pocs minuts després de les nou del matí. Una comitiva de 60 policies van arribar-hi capitanejats per un agent que, megàfon en mà, alertava els manifestants que marxessin perquè volien entrar a buscar les urnes. En tot moment, explica, les persones concentrades van mantenir una “resistència pacífica”. Però malgrat l’actitud dels manifestants, la policia va acabar carregant contra els manifestants fins al punt de provocar-li un trau a una senyora després de llançar-la a terra. Anna Punsí ho va captar en una fotografia que aquell dia va ser compartida massivament a les xarxes socials.

[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Altres periodistes recorden l’1-O” color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”463177″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”461439″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”461653″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

“Puc assegurar que era sang”

La imatge mostra com una dona té un trau al front i li raja la sang pel nas i la boca. “Aquesta dona estava llegint minuts abans [de la càrrega policial] un llibre”, explica Punsí. Creu que això demostra que la seva actitud era pacífica. “Vaig veure com la policia agafava aquesta senyora i un altre senyor gran i els llançaven contra el terra amb tota la força i violència“. La periodista de SER Catalunya també ha respost a les afirmacions fetes per alguns usuaris que acusen la imatge de falsa. “Deien que era quètxup. Puc assegurar que era sang”. Un cop va ser atesa en un centre mèdic, la dona va tornar al col·legi i va votar al referèndum amb punts i una tireta al front. Des d’aquell dia, Punsí no ha tornat a saber res més d’aquella dona.

Però tot i l’actuació policial, els agents no van entrar a l’escola per requisar les urnes. Minuts després de les càrregues policials, van pujar als furgons i van marxar, una situació que va generar sorpresa i incredulitat entre els manifestants, tal com narra la periodista. “Al cap d’un temps, vam saber que una interlocutòria del TSJC no permetia entrar als col·legis concertats. Per tant, encara va ser més gratuïta la violència que van exercir contra les persones“.

“Les connexions per a la ràdio van ser improvisades”

Durant el matí, Anna Punsí anava connectant des de l’Escola Jesuïtes Sant Gervasi – Infant Jesús amb el programa especial que emetia aquell dia la Cadena SER. La periodista transmetia què hi estava passant. “Les connexions per a la ràdio van ser totalment improvisades, no vaig poder escriure res“, explica, per la tensió i el cúmul de situacions que s’hi vivien. Assegura que durant la cobertura periodística utilitzava les expressions i els adjectius que creia convenients per descriure les escenes (per exemple, “brutal” per referir-se a determinades actuacions policials).

Tornarà a haver-hi un altre 1-O a Catalunya? “No, de forma immediata”, respon Anna Punsí. Considera que la situació està “molt desencisada” socialment, ja que creu que molts ciutadans veuen que els polítics no actuen tal com s’imaginaven. “Si torna a haver-hi un altre 1-O serà d’aquí a molts anys”.

Anna Punsí (SER Catalunya)