La cobertura periodística de l’1 d’octubre va ser una autèntica cercavila per a Benet Iñigo. Va començar la jornada a l’Institut Consell de Cent i durant el dia va passar per sis col·legis més fins a acabar al Centre Cívic el Sortidor. Van ser més de 12 hores a peu de carrer, una odissea en què el periodista de RAC1 va poder viure en primera persona l’organització dels votants i l’actuació dels agents de la Policia Nacional. Però també va ser testimoni del recompte de vots del referèndum a la plaça del Sortidor. D’aquest final de jornada, Benet Iñigo recorda especialment una imatge: la dels votants aplaudint els nos i els vots en blanc durant l’anunci del recompte. Ho feien com a senyal d’agraïment per haver participat en el referèndum.

El periodista viu a prop del Poble-sec. Per això, va decidir tancar la jornada a aquest barri. Quan faltaven pocs minuts per a les 20 h, hora del tancament dels col·legis, l’ambient era d'”eufòria i de victòria”. No només pels resultats del referèndum, sinó per haver aconseguit votar. Així ho descriu Benet Iñigo. “En aquest punt del Poble-sec van votar més de 3.300 persones. Per a un barri on potser el moviment independentista no té la força que pot tenir a altres barris com Gràcia o Sants, va ser un èxit“, explica.

Aquell vespre, 500 persones eren a les portes del centre cívic esperant el resultat del referèndum i vigilant l’escola davant d’una possible arribada de la Policia Nacional.

[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Altres periodistes recorden l’1-O” color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”461544″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”461439″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”461653″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

L’1 d’octubre i la humanitat dels periodistes

L’1-O va ser una jornada llarga per als periodistes, també per a Benet Iñigo. En moltes ocasions va desplaçar-se entre col·legi i col·legi a peu, fet que li va permetre copsar l’ambient de diversos punts de la ciutat durant la votació. “Recordava la sensació d’estar caminant per una ciutat gairebé fantasma, amb carrers quasi buits. Arribava a un col·legi i de sobte estava ple de gent”, escriu el periodista.

En l’última ronda de connexions del programa especial de RAC1, el presentador Jordi Basté va donar-li pas amb un “Com estàs?”. “Cansat”, va respondre Iñigo, gairebé sense ni pensar-ho. “Això reflecteix la humanitat dels periodistes”, diu el periodista. Defineix l’1-O com una jornada complicada en l’àmbit professional, però també personal. “Eren moments de tensió que els professionals havíem de gestionar, però aquell dia no va ser fàcil“.

“L’actuació més desproporcionada que he vist mai”

Fa una dècada que Benet Iñigo treballa a RAC1. Ara és cap de societat d’aquesta ràdio i ha vist diverses intervencions policials, però mai cap com aquesta. “L’actuació policial de l’1-O és la més desproporcionada que he vist mai”, assegura, tot i saber la quantitat d’agents de la Policia Nacional que havien arribat de fora de Catalunya. Assegura que la violència exercida pels agents era “totalment gratuïta” perquè no hi havia cap acció violenta per part dels manifestants. A més, creu que el primer d’octubre va ser “un miracle” perquè la ciutadania no va respondre a l’actuació policial amb violència.

És possible que es repeteixi un altre 1-O a Catalunya? Benet Iñigo creu que no tornarà a passar res similar perquè creu que la gent reaccionaria a una actuació policial violenta d’una forma totalment diferent. “Ara, els ànims estan molt encesos. Hi ha més indignació. És més fàcil que s’organitzi una resposta violenta a l’acció policial“, opina el periodista.

Benet Iñigo Martí (RAC1)