Els horts del carrer de la Maladeta, a Porta, tornen a recuperar el seu aspecte. Els veïns han començat a rehabilitar l’espai després que dilluns passat una de les empreses propietàries del solar decidís entrar-hi amb l’objectiu de netejar-lo. Els veïns van aconseguir aturar l’acció, però no van poder evitar les destrosses. Amb el suport de la FAVB, han iniciat també una denúncia contra els responsables de l’acció, que va malmetre una part dels horts. I recullen signatures per introduir una odre del dia que demani el posicionament de tots els grups polítics al consell plenari de Nou Barris.

Rehabilitació i denúncia als responsables

Aquesta setmana, els usuaris han treballat de valent per recuperar algunes de les parcel·les que van quedar destrossades. “Hi ha un voluntariat per treure tota la brossa” – explica Chenchu Ruiz, un dels usuaris afectats- “l’Ajuntament ens ha dit que, aquesta setmana, portaria un camió i entre tots col·laborarem per treure totes les fustes. Ja porto quatre o cinc dies donant-ho tot per tal que això pugui continuar com a hort fins que aconseguim que sigui sòl públic”.

Mentrestant, entitats i veïns s’han reunit en assemblea per decidir quines accions dur a terme. La primera és iniciar, amb la col·laboració de la FAVB, els tràmits per interposar una denúncia als responsables de les destrosses. Segons les entitats, l’empresa va actuar sense permisos, va ocasionar danys als horts i va atemptar contra la seguretat viària en ocupar la via pública amb fustes, claus i brossa. 

També es va acordar recollir signatures entre els veïns per demanar als grups polítics que es decantin sobre el futur d’aquest espai, on estava previst edificar, però que veïns i entitats del barri van ocupar fa 10 anys per reivindicar-ne un ús comunitari.

Replantejar el model d’horts

Entitats i usuaris han aprofitat també per replantejar el model d’horts que volen reconstruir a la zona afectada, i estendre’l a la resta. S’han instal·lat parcel·les més obertes i visibles, sense fustes altes que tanquin l’espai.  I inicien un procés de reflexió amb el barri. “Volem fer una jornada, no només amb la gent de l’hort, sinó també vincular les entitats del barri”- explica Albert Villacampa, president de l’Associació de Veïns de Porta- “hem de començar a creure’ns que aquest espai pot funcionar de manera comunitària i que pot tenir una utilitat més enllà que la construcció d’edificis”.

Símbol de la lluita veïnal

Els horts urbans del carrer de la Maladeta van ser una iniciativa dels veïns, que fa uns 10 anys van ocupar els solars destinats a la construcció d’habitatges per reclamar una zona verda al barri i protestar contra la construcció massiva de pisos. Els solars van ser expropiats l’any 2004 dins el procés de remodelació de Porta per substituir les cases baixes per blocs d’habitatges. Però els veïns tenien altres plans, volien una zona verda que evités la massificació del barri. Per això van començar a plantar els horts, de mica en mica, de parcel·la en parcel·la, fins a completar tot el terreny.